Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διερευνητικές : Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι αν θα διαρκέσει η «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Διερευνητικές : Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι αν θα διαρκέσει η «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Την επιφυλακτικότητά τους εξέφρασαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το αν η «επίθεση φιλίας» της Τουρκία θα διαρκέσει

Την επιφυλακτικότητά τους εξέφρασαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το αν η «επίθεση φιλίας» της Τουρκία θα διαρκέσει, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, οι βασικοί ομιλητές στη συζήτηση που έγινε για την Τουρκία, ήταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, και ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις επαφές τους με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όλοι αναφέρθηκαν στην αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. «Όσοι παρενέβησαν στη συζήτηση τόνισαν ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί σε αυτή την προοπτική, αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί κατά πόσον η επίθεση φιλίας θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Υπήρχε ένας σκεπτικισμός».

Δεν συζητήθηκε θέμα κυρώσεων

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους υπήρξε η αλλαγή στάσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν στο ΣΕΥ, είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η στάση των ΗΠΑ και της νέας διοίκησης του Τζο Μπάιντεν και φυσικά η απειλή ευρωπαϊκών κυρώσεων που επίσης έδρασε αποτρεπτικά, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως δεν συζητήθηκε θέμα κυρώσεων στο ΣΕΥ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό τον βασικό όρο βέβαια ότι η Τουρκία θα ενστερνιστεί τις αξίες, τις αρχές και τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όπως υπενθύμισε μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, μετά το ΣΕΥ, αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ότι «η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρει μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση διαφορών σε σχέση με θαλάσσια θέματα».

Στο ΣΕΥ συζητήθηκαν ακόμη και άλλα θέματα, όπως οι διατλαντικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, με τον κ. Μπορέλ να ανακοινώνει ότι θα μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη Πέμπτη. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμη τα θέματα εμβολιασμού γενικά και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο υπουργός Εξωτερικών και πάλι ανέφερε την ανάγκη να στηρίξουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, συζητήθηκε και η κλιματική και ενεργειακή διπλωματία.

Διερευνητικές επαφές

Ερωτηθείς για το θέμα των διερευνητικών επαφών και της συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν σε αυτές, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι «η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας εναπόκειται στην τουρκική πλευρά» και τόνισε ότι «εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική ομάδα».

Όπως υπογράμμισε, οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, εμπιστευτικές και δε γίνεται καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό τους, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου, σημείωσε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον ομόλογό του, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το περιβάλλον είναι τέτοιο, που να επιτρέπει να προκύψει κάτι ουσιαστικό από αυτή τη συνάντηση».

Αναφορικά με το Κυπριακό, αυτό δεν συζητήθηκε στο ΣΕΥ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα, εφόσον προσκληθεί σε μια άτυπη πενταμερή, θα συμμετάσχει. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, υπάρχουν πληροφορίες για άτυπη πενταμερή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αλλά δεν έχουν αποσταλεί προσκλήσεις εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024