Φιλιππινέζοι βουλευτές θέσπισαν με νόμο έναν νέο… χαιρετισμό, προσαρμοσμένο στην εποχή του κοροναϊού, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων, οι άνθρωποι πλέον θα χαιρετιούνται «ακουμπώντας κομψά το δεξί τους χέρι στο κέντρο του στήθους τους, ενώ παράλληλα κατεβάζουν το κεφάλι, έχοντας τα μάτια τους κλειστά ή το βλέμμα τους χαμηλωμένο».

Η παραδοσιακή χειραψία, όσο ευγενική και αν είναι, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εξήγησε ο βουλευτής Μπαγιάνι Φερνάντο που ήταν και ο εμπνευστής του νομοσχεδίου.

Δείτε τον νέο χαιρετισμό:

Σε όλο τον κόσμο, τα κράτη έχουν αναζητήσει νέες μορφές χαιρετισμών, που περιλαμβάνουν το άγγιγμα των αγκώνων ή ακόμη και των… πελμάτων, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του νέου κοροναϊού. Στη Γαλλία, ο υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε πέρσι τον Μάρτιο στους πολίτες ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τα φιλιά, ενώ οι Ιταλοί έλαβαν την οδηγία να είναι «λίγο πιο συγκρατημένοι» όταν χαιρετιούνται.

Στην Ταϊλάνδη, που έχει καταφέρει να κρατήσει τα κρούσματα σε χαμηλό αριθμό, ορισμένοι έχουν εικάσει ότι το wai, ο χαιρετισμός κατά τον οποίο οι άνθρωποι κρατούν τις παλάμες τους ενωμένες, όπως όταν προσεύχονται, ενδέχεται να έχει συμβάλει στην επιτυχία της χώρας.

Το νομοσχέδιο των Φιλιππίνων θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη γερουσία και να υπογραφεί από τον υπουργό πριν μετατραπεί σε νόμο. Δεν προσδιορίζει κάποια ποινή για εκείνους που δεν υιοθετούν το νέο χαιρετισμό.

Οι Φιλιππίνες έχουν αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στον περιορισμό της πανδημίας και είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, παρά το σκληρό lockdown της περσινής χρονιάς.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr