Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Νομοσχέδιο για απόκτηση ιθαγένειας σε οκτώ χρόνια προτείνει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ : Νομοσχέδιο για απόκτηση ιθαγένειας σε οκτώ χρόνια προτείνει ο Μπάιντεν

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την μέχρι πρόσφατα σκληρή πολιτική μετανάστευσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση φαίνεται να ετοιμάζει ο Τζο Μπάιντεν, με σκοπό να παρέχει μια οκταετή πορεία προς την ιθαγένεια για περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς.

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την μέχρι πρόσφατα σκληρή πολιτική μετανάστευσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η νομοθεσία θέτει τον Μπάιντεν σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση μιας μεγάλης προεκλογικής του υπόσχεσης, που είναι σημαντική για τους Λατίνους ψηφοφόρους του και άλλες κοινότητες μεταναστών μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών πολιτικών και μαζικών απελάσεων υπό τις οδηγίες του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Παρέχει δε, έναν από τους ταχύτερους δρόμους για την απόκτηση ιθαγένειας για όσους ζουν χωρίς νομικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια ωστόσο αποτυγχάνει να συμπεριλάβει την παραδοσιακή αντιστάθμιση της ενισχυμένης συνοριακής ασφάλειας, που προτιμούν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, καθιστώντας αμφίβολη την έγκρισή του σε ένα οριακά μοιρασμένο Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν την Τετάρτη.

Ως υποψήφιος, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τραμπ για τη μετανάστευση μία «αδιάκοπη επίθεση» στις αμερικανικές αξίες και είπε ότι θα «ανατρέψει τη ζημιά» ενώ συνεχίζει να διατηρεί την επιβολή των συνόρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι ζουν στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021, χωρίς νομικό καθεστώς, θα ακολουθούν μία πενταετή διαδικασία προς ένα προσωρινό νομικό καθεστώς ή την έκδοση πράσινης κάρτας, υπό προϋποθέσεις. Από εκεί, θα ακολουθείται μια τριετής πορεία προς την πολιτογράφηση, εάν αποφασίζει να ζητήσει κάποιος την ιθαγένεια.

Για μερικούς μετανάστες, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη.

Οι λεγόμενοι Dreamers, οι νέοι που έφτασαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι στη γεωργία αλλά και άτομα με προσωρινή συνθήκη προστασίας, θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις πιο άμεσα για πράσινες κάρτες εάν εργάζονται, είναι στο σχολείο ή πληρούν άλλα κριτήρια.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο έχει αρκετά κενά. Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνει ένα ισχυρό στοιχείο ασφάλειας των συνόρων, αλλά μάλλον ζητά την ανάπτυξη στρατηγικών.

Όμως, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μερικές από τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού και την εκμάθηση αγγλικής γλώσσας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε γρήγορες εκτελεστικές ενέργειες για να αντιστρέψει άλλες προηγούμενες μεταναστευτικές δράσεις της διοίκησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της απαγόρευσης αφίξεων από αρκετές κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Σύμμαχοι του Μπάιντεν αλλά και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει τη μετανάστευση ως ένα σημαντικό ζήτημα όπου η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τον ηγέτη της Γερουσίας, Μίτς ΜακΚόνελ και αρκετούς άλλους γερουσιαστές για να αποφύγουν το αδιέξοδο που έχει ενοχλήσει τις διοικήσεις και των δύο κομμάτων εδώ και δεκαετίες.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024