Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες φοιτητριών στο ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες φοιτητριών στο ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση

Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος.

Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι κίνητρο για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ήταν ο «ορυμαγδός» καταγγελιών, όπως τις χαρακτήρισε, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε γκρουπ στα social media. Εκεί και μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσε το έναυσμα σε πολλές γυναίκες να μοιραστούν ή να καταγγείλουν τη δική τους εμπειρία, πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αρχικά κι έπειτα της Γεωλογίας, κατήγγειλαν καθηγητές τους για σεξουαλική παρενόχληση.

«Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία, πήγα στον εισαγγελέα», εξήγησε ο Πρύτανης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι και ο μόνος τρόπος να γίνει έρευνα.

Μάλιστα, ο Ν.Παπαϊωάννου, είπε ότι μία από τις κυρίες επικοινώνησε μαζί του και σήμερα θα συναντηθούν, προτού κάνει επώνυμα την καταγγελία της.

Για να προχωρήσει η καταγγελία για τον καθηγητή της Γεωλογίας θα πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία», εξήγησε αναφερόμενος στην πρώην φοιτήτρια που κατήγγειλε παρενόχληση από τον καθηγητή της, σε βαθμό που την εμπόδιζε να πάρει πτυχίο.

«Στην περίπτωση της Φιλοσοφικής, έγινε ΕΔΕ όμως επειδή δεν ήταν επώνυμη καταγγελία, δεν προχώρησε», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο πρύτανης κάλεσε όλους τους πρώην και νυν φοιτητές σε δύο πράγματα:

Πρώτον: όποιος θέλει να συμβάλλει στην έρευνα, είμαστε ανοιχτοί

Δεύτερον: να μη φοβηθεί κανείς. Υπάρχει δίχτυ ασφαλείας στο ΑΠΘ

Και καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να «δει το νόμο για το πώς παραγράφονται αυτά τα αδικήματα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024