Mετά το πρώτο κύμα αθλητριών που ακολούθησαν το παράδειγμα της ολυμπιονίκη και κατήγγειλαν και αυτές με τη σειρά τους ότι κατά το παρελθόν έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η Σ. Μπεκατώρου με νεότερο μηνυμά της επιμένει: «Σπάστε τη σιωπή και μιλήστε. Έχουμε όλη τη δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»

Το τείχος της σιωπής έσπασε μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι εξελίξεις συνεχίζουν καταιγιστικές. Μάλιστα μετά το πρώτο κύμα αθλητριών που ακολούθησαν το παράδειγμα της ολυμπιονίκη και κατήγγειλαν και αυτές με τη σειρά τους ότι κατά το παρελθόν έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης, η Σοφία Μπεκατώρου με νεότερο μηνυμά της επιμένει και καλεί για ακόμα μια φορά τις γυναίκες και ιδίως της συνάθλητριές της να ακολουθήσουν το δρόμο της ανοιχτής καταγγελίας:

Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα

«Σπάστε τη σιωπή και μιλήστε. Έχουμε όλη τη δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα» είπε χαρακτηριστικά σήμερα και υπογράμμισε ότι δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. «Περιστατικά άλλα έχουν έρθει στα αφτιά μου σε ό,τι αφορά σεξουαλική παρενόχληση, στις περιπτώσεις αυτές η συγκεκριμένη έχει φοβηθεί και έχει αποστασιοποιηθεί» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κακλαμανάκης μιλώντας στο MEGA και ξιφούλκησε κατά της διοίκησης της ΕΙΟ τονίζοντας ότι «υπάρχει μια ασυδοσία, ασυλία σιωπή, βολική σιωπή, πολλοί βολεύονται και σιωπούν ή σιωπούν προκειμένου να βολευτούν, γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα».

Ορμητικός άνεμος

Μετά τη στήριξη του πολιτικού κόσμου, η Σοφία Μπεκατώρου έγινε σήμερα δεκτή στο Προεδρικό μέγαρο σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση από την πλευρά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών».

Παρέμβαση του εισαγγελέα

Την Τετάρτη το πρωί η Σοφία Μπεκατώρου θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις που έχουν μορφή χιονοστιβάδας οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου, καθώς με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων  που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και  σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί οι εξελίξεις συμπαρασύρουν και χώρους εκτός αθλητισμού, καθώς η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε δύναμη σε δεκάδες γυναίκες να μιλήσουν.

Στο μικροσκόπιο το ΑΠΘ

Η σιωπή σπάει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου φοιτήτριες εγκατέλειψαν, όπως καταγγέλλουν, τη σχολή τους προκειμένου να μην ενδώσουν στις αρρωστημένες ορέξεις ενός καθηγητή. «Μακάρι να είχα τη δύναμη να το καταγγείλω τότε» λέει στο MEGA η γυναίκα που σήμερα είναι μητέρα.

«Για μένα πλέον θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης η κατάσταση αυτή. Θα ήθελα πολύ να είχε συμβεί και να είχα το κουράγιο και τη δύναμη να το κάνω πολύ νωρίτερα» προσθέτει.

Ύστερα από τις καταγγελίες, ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημερώθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ενώ επικοινώνησε και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ζήτησε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες.

Το Νοέμβριο η πρώτη καταγγελία

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το MEGA η Σοφία Μπεκατώρου, είχε καταγγείλει για πρώτη φορά τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας στις 13 Νοεμβρίου του 2020 .

Σύμφωνα με το MEGA, στην υποδιεύθυνση αθλητικής βίας της Ασφάλειας, η Σοφία Μπεκατώρου, στα πλαίσια άλλης έρευνας που γινόταν, μετά από καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, για την οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να αποκαλύψει τα όσα τραγικά της συνέβησαν το 1998.

Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε

Μάλιστα, σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε για πρώτη φορά, αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες της για τον βιασμό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η χρυσή Ολυμπιονίκης αναφέρθηκε στη στήριξη του κόσμου, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε το 1998, ενώ κάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, να μιλήσουν.

«Με τα μηνύματά σας μου δώσατε μεγάλο κουράγιο να αποκαλύψω και να διαχειριστώ την τραυματική εμπειρία που είχα» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους αθλητές ιστιοπλοΐας αφορά στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε».

Η Ολυμπιονίκης δήλωσε, δε, πως «δεν ήταν καθόλου εύκολο να βγω και να μιλήσω» και ότι «δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε».

Η ιδιοκτησία πάνω στους αθλητές θα τελειώσει

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν στο μεταξύ οι παραιτήσεις στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία η οποία αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης το Μάρτιο, ενώ στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε ο ΣΕΓΑΣ.

«Η αίσθηση αλαζονείας και ιδιοκτησίας πάνω στους αθλητές, θα τελειώσει», υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, λέγοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αθλητές και με τον ολυμπιονίκη Κακλαμανάκη, ο οποίος κατήγγειλε περιστατικά βίας.

«Τα στόματα έχουν ανοίξει έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι δίπλα τους», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού απευθύνοντας κάλεσμα σε «όποια Σοφία έχει παρόμοιο περιστατικό να βοηθήσει, να μιλήσει να φτιάξουμε την επόμενη γενιά αθλητών σε ένα υγιέστατο περιβάλλον».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr