Στις 13 Νοεμβρίου του 2020 είχε καταγγείλει για πρώτη φορά τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας η Σοφία Μπεκατώρου, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το MEGA

Στις 13 Νοεμβρίου του 2020 είχε καταγγείλει για πρώτη φορά τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας η Σοφία Μπεκατώρου, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το MEGA.

Σύμφωνα με το MEGA, στην υποδιεύθυνση αθλητικής βίας της Ασφάλειας, η Σοφία Μπεκατώρου, στα πλαίσια άλλης έρευνας που γινόταν, μετά από καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, για την οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να αποκαλύψει τα όσα τραγικά της συνέβησαν το 1998.

«Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε – Μιλήστε»

Μάλιστα, σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε για πρώτη φορά, αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες της για τον βιασμό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η χρυσή Ολυμπιονίκης αναφέρθηκε στη στήριξη του κόσμου, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε το 1998, ενώ κάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, να μιλήσουν.

«Με τα μηνύματά σας μου δώσατε μεγάλο κουράγιο να αποκαλύψω και να διαχειριστώ την τραυματική εμπειρία που είχα» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους αθλητές ιστιοπλοΐας αφορά στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε».

Η Ολυμπιονίκης δήλωσε, δε, πως «δεν ήταν καθόλου εύκολο να βγω και να μιλήσω» και ότι «δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, να μιλήσουν και να καταγγείλουν τους υπεύθυνους.

«Σπάστε την σιωπή και μιλήστε» είπε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε όλοι την δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε νέο ξεκίνημα». «Επειδή θέλουμε και επιθυμούμε να καθαρίσουμε το τοπίο στον αθλητισμό, να προτρέψουμε τα νέα παιδιά να αθληθούν και να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι μέσα στους αθλητικούς χώρους, μιλάμε και μιλάμε ανοιχτά» κατέληξε η ελληνίδα Ολυμπιονίκης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο η Μπεκατώρου

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνάντησε στο προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου.

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης» ανέφερε η κυρία Σεκαλλαροπούλου.

Για τη διαφθορά που υπάρχει στον αθλητισμό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού ομίλου Πειραιά Γιάννης Παπαδημητρίου, που παραιτήθηκε από την Ομοσπονδία, μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου. «Δεν μπορώ να είμαι συνεργός και συμμέτοχος σε αυτές τις τερατώδεις καταγγελίες της Σοφίας και των αθλητών που βγαίνουνε και συνεχίζουν μετά τη Σοφία» τόνισε, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους αθλητές σε κάθε περίπτωση.

«Μας θέλουν τους αθλητές ή τουλάχιστον μας ήθελαν πρωταγωνιστές στο γήπεδο και άβουλα όντα εκτός γηπέδου» σημείωσε η Βούλα Πατουλίδου.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μιλά στο MEGA για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

Για την υπόθεση βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και για όσα «σκοτεινά» συμβαίνουν στην ελληνική ομοσπονδία ιστιοπλοΐας, μίλησε στο MEGA ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμανάκης.

«Ενημερώθηκα μετά την παρουσία μου στη Βουλή για την εκεί κατάθεσή μου για όσα γνωρίζω διαχρονικά. Η Σοφία με προσέγγισε λέγοντάς μου ότι “δεν είναι μόνο αυτά”. Η ομοσπονδία αποφάσισε για όσα είπα στη Βουλή μετά την πρόσκληση του κ. Αυγενάκη να μου κάνει αγωγή. Το κράτησα και το σεβάστηκα αυτό που μου είπε. Με θλίβει απεριόριστα. Το φαινόμενο της ασυδοσίας και ατιμωρησίας οδηγεί στην ανατροφοδότηση της βίας και του αδίκου», ανέφερε ερωτηθείς για το πότε έμαθε για το περιστατικό.

«Περιστατικά άλλα έχουν έρθει στα αφτιά μου σε ό,τι αφορά σεξουαλική παρενόχληση, στις περιπτώσεις αυτές η συγκεκριμένη έχει φοβηθεί και έχει αποστασιοποιηθεί. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι η προσέγγιση από την Ομοσπονδία που αποδεικνύει και την ηθική της. Περιφρόνησε σε ανάρτησή της την καταγγελία Μπεκατώρου, αποσταστιοποιήθηκε σε επίσημη πρώτη ανακοίνωση ταυτιζόμενη εν μέρη με τον θήτη. Ανακάλεσε σε δεύτερο χρόνο και σήμερα επιτέθηκε εκ νέου και απαξίωσε την καταγγελία Μπεκατώρου μιλώντας για εργαλειοποίηση αθλητών και υποκινούμενη κίνηση» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μια ασυδοσία, ασυλία σιωπή, βολική σιωπή, πολλοί βολεύονται και σιωπούν ή σιωπούν προκειμένου να βολευτούν, γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα. Εμείς έχουμε μείνει σταθεροί στην πυξίδα μας. Αυτό που έχω δει από την Ομοσπονδία είναι ότι εμμένουν στην απόκρυψη στοιχείων. Ενδεικτικό είναι ένα εξώδικο που έχω στείλει να μου δώσουν 12 αιτήματα, στοιχεία που χρειάζομαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου σε δίκη εναντίον τους. Δεν θέλουν την αλήθεια, περιφρονούν τους πάντες, ακόμα και την Εισαγγελία» τόνισε.

«Είναι ένας αρχομανής, βίαιος άνθρωπος που θέλει να περνά η δική του θέληση, άποψη. Μου στέρησε τον λόγο σε θέμα τελικής φάσης Ολυμπιακής προετοιμασίας επειδή προπονώ τον Κοκκαλά, επειδή λέει έχουμε αντιδικία μεταξύ μας» υπογράμμισε.

«Το μεγαλύτερο θέμα είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης που τροφοδοτεί την αδικία. Αυτές οι ακαθαρσίες μπαίνουν κάτω από ένα χαλί είναι τεράστια δυσωδία. Κάποιος σήκωσε το χαλί, ήταν ο κ. Αυγενάκης» κατέληξε.

«Η Σοφία έχει απίστευτη γενναιότητα και δύναμη μέσα της»

Ακόμα, στο MEGA μίλησε και ο Ηλίας Μυλωνάς, ο προπονητής της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα. «Ήταν νεαρή κοπέλα 21 ετών τότε. Ζούσαμε μια έντονη κατάσταση με ένα επιφορτισμένο πρόγραμμα όπου 6 μήνες πηγαίναμε από αγώνα σε αγώνα. Είχαμε το στρες των προπονήσεων, τελειώναμε τον αγώνα και πηγαίναμε στον επόμενο».

«Μιλάμε για το 1998 όπως αποκάλυψε η Σοφία σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. Φυσικά συγκλονιστήκαμε όλοι. Εκείνη την εποχή η αγωνία μας ήταν από την εξάδα να φτάσουμε στο μετάλλιο. Ήμασταν σε συνεχή ένταση, αυτό έκανε την Σοφία να μη θέλει να αποκαλύψει το γεγονός σκεπτόμενη ότι θα θέσει σε κίνδυνο την προετοιμασία και την κατάκτηση του ονείρου» πρόσθεσε.

«Η Σοφία μέσα στον υγρό στίβο έχει δείξει απίστευτη γενναιότητα και δύναμή της… Είναι ένας θρύλος. Αυτή τη γενναιότητα που έχει κάποιος μέσα στη θάλασσα μπορεί να τη μεταφέρει και στη ζωή» ανέφερε ερωτηθείς για τη δύναμη ψυχής που επέδειξε η Ολυμπιονίκης.

«Αρχής γενομένης βλέπω ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας κι άλλες περιπτώσεις. Εμείς δεν γνωρίζαμε κάτι… Το θέμα είναι ότι μιλάμε για τη μία πλευρά της βίας, τη σεξουαλική κακοποίηση που είναι αποτρόπαια πράξη και καταδικαστέα. Υπάρχει όμως κι άλλου είδους βία», σημείωσε κλείνοντας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr