Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πεδίο αντιπαράθεσης γιατρών και υπ. Υγείας η οργάνωση των εμβολιασμών - Απειλές απόλυσης καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

Πεδίο αντιπαράθεσης γιατρών και υπ. Υγείας η οργάνωση των εμβολιασμών – Απειλές απόλυσης καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την ΟΕΝΓΕ επικουρικός γιατρός, ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Σερρών απειλήθηκε με απόλυση από την διοίκηση του νοσοκομείου επειδή εξέφρασε επιφυλάξεις, λόγω της ειδικότητάς του να αναλάβει υπεύθυνος του εμβολιασμού για τον covid.

Διαρκής είναι η κόντρα των γιατρών του ΕΣΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς στις αντιπαραθέσεις που γίνονται στον απόηχο των εξηγήσεων του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τους εκτός ΜΕΘ θανάτους από κοροναϊό, έρχεται να προστεθεί μια νέα καταγγελία της ΟΕΝΓΕ που κάνει λόγο για απειλή απόλυσης σε γιατρό που εξέφρασε επιφυλάξεις σε «αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές εντολές» που δέχτηκε.

Ορθοπεδικός για υπεύθυνος εμβολιασμού

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την ΟΕΝΓΕ επικουρικός γιατρός, ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Σερρών απειλήθηκε με απόλυση από την διοίκηση του νοσοκομείου επειδή εξέφρασε επιφυλάξεις, λόγω της ειδικότητάς του να αναλάβει υπεύθυνος του εμβολιασμού για τον covid.

«Στις αρχές Ιανουαρίου η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ήθελε να υποχρεώσει συνάδελφο επικουρικό… ορθοπεδικό (!) να αναλάβει υπεύθυνος εμβολιασμού στο νοσοκομείο. Ο συνάδελφος απόλυτα δικαιολογημένα εξέφρασε επιφυλάξεις για αυτόν τον ορισμό, γιατί αυτονόητα η ειδικότητα της ορθοπαιδικής δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως γνωστικό αντικείμενο με τους εμβολιασμούς. Για αυτό ο συνάδελφος εμμέσως πλην σαφώς απειλήθηκε με απόλυση» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Ως σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ο συνάδελφος δεν έχει ειδοποιηθεί για την ανανέωση της σύμβασής του ως 31/10/21 όπως προβλέπεται για όλους τους επικουρικούς από την ισχύουσα πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο συνάδελφος συμμετέχει κανονικότατα ως και σήμερα στο πρόγραμμα εφημεριών και λοιπών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου».

Απαράδεκτοι εκβιασμοί

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ στην καταγγελία της επισημαίνει ότι «μετά από τα κρούσματα απειλών για απόλυση σε επικουρικούς γιατρούς λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης (με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»), τώρα έχουμε και νέα κρούσματα επαπειλούμενης απόλυσης ενάντια σε επικουρικούς γιατρούς επειδή εκφράζουν επιφυλάξεις για αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές εντολές διοικήσεων όσον αφορά τα καθαρά ιατρικά τους καθήκοντα».

Στο πλαίσιο αυτό η ΟΕΝΓΕ απειτεί να σταματήσουν οι «απαράδεκτοι εκβιασμοί», καταγγέλλει την κυβέρνηση και πολλούς διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ για «επικίνδυνο και αυταρχικό κατήφορο» και ζητάει και για την περίπτωση του «συναδέλφου αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις επικουρικών γιατρών η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση της ίδιας της Κυβέρνησης, που προβλέπει παράταση της σύμβασης έως 31/10/21».

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 12…

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Η καταγγελία αυτή έρχεται να ενισχύσει τις καταγγελίες που έγιναν νωρίτερα σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα.

Ευθύνη των αρμοδίων του κράτους οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα που ξέσπασε από την Παρασκευή με αφορμή τις δηλώσεις του Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι είναι απόφαση του γιατρού ποιος ασθενής θα εισαχθεί σε ΜΕΘ με αφορμή ερώτημα για το ποιος είναι ο λόγος που το 80% των θανάτων από κοροναϊό είναι εκτός ΜΕΘ.

Σήμερα με επίσημες ανακοινώσεις στηλίτευσαν εκ νέου τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η ΟΕΝΓΕ, ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι έχει γίνει παραποίηση των δηλώσεών του.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωσή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και επιμένουν στην ακανοίνωσή τους οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά ότι με τη δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κοντοζαμάνης «επιρρίπτει ευθύνες για την θνητότητα των ασθενών Covid στους νοσοκομειακούς γιατρούς σχετικά με την εισαγωγή ή όχι των ασθενών σε ΜΕΘ».

«Οι γιατροί όταν χρειάζεται, διασωληνώνουν τους ασθενείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, ασχέτως αν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ ή αν ο ασθενής πάσχει από Covid ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα, βασιζόμενοι σε επιστημονικά κριτήρια. Στη συνέχεια σύμφωνα με τις οδηγίες των κρατικών αρμοδίων ζητούν διακίνηση του ασθενούς προς ΜΕΘ, η οποία διακίνηση είναι καθαρά ευθύνη των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ και προστίθεται:

Τραγικές ελλείψεις

«Οι συνάδελφοί μας δεν θα πρέπει να απολογούνται για την περάτωση ιατρικών πράξεων. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές για τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 κιόλας, οι οποίες συνέβαλαν στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώσαμε, ιδιαίτερα το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020 και ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα».

Δεν ήταν φραστική αστοχία

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση των γιατρών από το υπουργείο Υγείας προκειμένου «να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στην χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020 ιδιαίτερα στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Το γεγονός ότι το «επιχείρημα» αναπαράγεται και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που επικαλούνται τον κ. Κοντοζαμάνη είναι απόδειξη πως δεν ήταν μια φραστική αστοχία».

«Ως εδώ. Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, για την διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Τα ψέματα τελείωσαν. Ένοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοι σας. Γιατί λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν «κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί», τα δικαιώματα μας , σαν καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάπτυξη σας. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Στην επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση για την επιδημία στις 8/1 ο…

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Παραποίηση της δήλωσης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με δήλωσή του σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζει ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε ευθύνες γιατρών για τους θανάτους ασθενών λόγω covid και κάνει λόγο για παραποίηση της αρχικής του δήλωσης.

«Ουδέποτε αναφέρθηκα σε ευθύνες ιατρών για τον θάνατο ασθενών λόγω covid. Ο ισχυρισμός περί δήθεν απόδοσης ευθυνών σε ιατρούς αποτελεί πλήρη παραποίηση των όσων δηλώθηκαν και είναι απολύτως ψευδής και ανυπόστατος» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο ερώτημα του Iatronet κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή για το «πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;» ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε:

Οι γιατροί αποφασίζουν

«Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κοροναϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Αυτή η δήλωση είχε εκκληφθεί από τους γιατρούς ως στοχοποίησή τους ενώ είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024