Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης : Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές από την Τουρκία

Μητσοτάκης : Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές από την Τουρκία

Τη στήριξή του στην πορτογαλική προεδρία, σε ένα πολύ δύσκολο -όπως το χαρακτήρισε- εξάμηνο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα

Μήνυμα στην Τουρκία, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ο πρωθυπουργός είπε πως, προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Διαβάστε επίσης: Δεν λάβαμε επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα για επαφές, απαντά η Αθήνα

Στη συνέχεια, σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά από κει που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επειδή άκουσα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, η διαδικασία είναι πολύ απλά εφόσον υπάρχει διάθεση. Η Γενικές Γραμματείες των υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνεται από κοινού. Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει, όταν γίνει θα μπορούμε και μεις να επιβιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία» συμπλήρωσε.

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: «Η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ επιδιώκει μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Αντόνιο Κόστα

Τα κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη μέρα

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην πορτογαλική προεδρία, για ένα πολύ δύσκολο -όπως το χαρακτήρισε- εξάμηνο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη είναι η αντιμετώπιση δεύτερου και τρίτου -σε πολλές χώρες- κύματος του κοροναϊού, καθώς και η επέκταση των εμβολιασμών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή στην ευρωπαϊκή ομαλότητα, με πυροδότη το ταμείο ανάκαμψης.

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος»

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα.

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα»

Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια.

«Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024