Σε ένα από τα τελευταία χτυπήματά τους κατά της άγριας φύσης της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την Τετάρτη να προχωρήσει σε εξορύξεις στο Καταφύγιο στην Αρκτική.

Το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής, το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιγράφεται συχνά ως η τελευταία μεγάλη έρημος της Αμερικής, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική τοποθεσία για πολλά είδη πανίδας, όπως οι πολικές αρκούδες, οι τάρανδοι και οι λύκοι.

Το καταφύγιο έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων για το πόσο γρήγορα θα σταματήσει η γεώτρηση και η καύση ορυκτών καυσίμων καθώς επιταχύνεται η κλιματική κρίση.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει νέα εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ο κόσμος είναι ήδη 1C θερμότερος από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα σήμερα, ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται.

Όπως γράφει το BBC, έπειτα απί δεκαετίες διαμάχης, θα παραχωρήσουν τα δικαιώματα για την εξόρυξη πετρελαίου στο περίπου 5% του καταφυγίου.

Εδώ και χρόνια το θέμα προκαλεί τη διαμάχη μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου που υποστηρίζονται από την κρατική κυβέρνηση και περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτοχθόνων.

Πολλοί από τους πολιτικούς εκπροσώπους της Αλάσκας πιστεύουν ότι η εξόρυξη πετρελαίου στο Καταφύγιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άλλο σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου, όπως αυτό στον Κόλπο Prudhoe, ακριβώς δυτικά του Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

Στον Κόλπο Prudhoe βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική και οι υποστηρικτές της πώλησης των δικαιωμάτων εξόρυξης πιστεύουν ότι το Καταφύγιο Άγριας Ζωής μοιράζεται την ίδια γεωλογία και πιθανόν αποθέματα αργού πετρελαίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι κρίσιμα για την Αλάσκα, με κάθε κάτοικο να λαμβάνει επιταγή ύψους περίπου 1.600 δολαρίων κάθε χρόνο από το ταμείο της πολιτείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο