Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βοδινό εργαστηρίου σύντομα και από τη Mitsubishi

Βοδινό εργαστηρίου σύντομα και από τη Mitsubishi

Ο ιαπωνικός όμιλος συνεργάζεται με την ισραηλινή Aleph Farms για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος

O ιαπωνικός όμιλος είναι περισσότερο γνωστός για τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά του, τώρα όμως επεκτείνεται στη βιομηχανία τροφίμων.

Τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Η Mitsubishi Corp. συνεργάζεται με την ισραηλινή εταιρεία Aleph Farms για την παραγωγή καλλιεργημένου βοδινού κρέατος, δήλωσε στο Bloomberg ο Ντιντιέ Τουμπιά, διευθύνων σύμβουλος της Aleph.

Η εταιρεία του, στην οποία έχει επενδύσει μεταξύ άλλων ο γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων Cargill Inc., σκοπεύει να λανσάρει το νέο προϊόν στην Ασία το 2022, με την Ιαπωνία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών-στόχων.

Εκπρόσωπος της Mitsubishi δήλωσε από την πλευρά του ότι ο όμιλος θέλει να εξετάσει το δυναμικό ανάπτυξης της αγοράς καλλιεργημένου κρέατος.

To πρωτότυπο της Aleph πράγματι μοιάζει με κρέας (Πηγή: Aleph Farms)

Η Aleph είναι μία από τις περίπου 60 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που πειραματίζονται με την ιδέα, η οποία προέκυψε εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τη μεταχείριση των ζώων και το ρόλο της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Blue Horizon, εταιρείας που επενδύει στις εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, η αγορά καλλιεργημένου κρέατος αναμένεται να φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το ποσό ακούγεται υψηλό, όμως ωχριά μπροστά στην βιομηχανία κρέατος, της οποίας ο τζίρος έφτασε πέρυσι τα 1,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Global Data.

Τον περασμένο μήνα, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που δίνει το πράσινο φως στις πωλήσεις κρέατος εργαστηρίου. Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου προσέφερε στήριξη στην Aleph δοκιμάζοντας μια καλλιεργημένη μπριζόλα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Μένει τώρα να φανεί αν το καλλιεργημένο κρέας θα αφήσει ικανοποιημένους τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές.

Πέρα από τον σκεπτικισμό των καταναλωτών στην ιδέα, ένα βασικό πρόβλημα των καλλιεργημένων κρεάτων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είναι ότι δεν διαθέτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τον λιπώδη ιστό που δίνει στο πραγματικό κρέας τη γεύση και την υφή του.

Η Aleph υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα, καθώς το προϊόν της περιλαμβάνει όχι μόνο μυϊκό ιστό αλλά και λίπος και κύτταρα αιμοφόρων αγγείων.

Η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη δείγματος ζωντανού ιστού από βοοειδή. Τα κύτταρα μεταφέρονται σε μια τρισδιάστατη σκαλωσιά που μιμείται τη δομή του πραγματικού κρέατος, οπότε πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε μυϊκά κύτταρα, κύτταρα του λιπώδη ιστού και κύτταρα των αγγείων.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Aleph δηλώνει πως η εταιρεία δεν βιάζεται να φέρει το προϊόν της στην αγορά πριν τελειοποιηθεί.

«Μπορεί να είμαστε η τρίτη ή τέταρτη εταιρεία που λανσάρει προϊόν καλλιεργημένου κρέατος, αυτό όμως συμβαίνει επειδή εστιάζουμε στην αποδοχή των καταναλωτών» είπε ο Τουμπιά.

«Έχουν υψηλές προσδοκίες για το κρέας τους και θέλουμε να τις ικανοποιήσουμε».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024