Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμιo και Αστυνομία

Πανεπιστήμιo και Αστυνομία

Τμήμα της συνολικής συνεισφοράς των πανεπιστημίων στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου ήταν η ικανότητά τους να παράγουν μεγάλα κινήματα

Πριν από περίπου δύο χρόνια χρειάστηκε να αναπληρώσω έναν συνάδελφο σε εκπαιδευτική άδεια σε ένα μεταπτυχιακό μάθημα που διδάσκει σε αθηναϊκό πανεπιστήμιο. Φτάνοντας για το πρώτο μάθημα διαπίστωσα ότι το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζα δεν θα ήταν η ανομία, που επανέρχεται ως ζήτημα στη δημόσια συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά η… ακαρεκλία και χρειάστηκε να μεταφέρω καρέκλες από παρακείμενη αίθουσα. Βλέπετε, η λιτότητα και οι περικοπές κάποιες φορές μεταφράζονται και σε απλά πρακτικά προβλήματα.

Δεν αναφέρω το μεμονωμένο αυτό περιστατικό για να υποτιμήσω τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί σε ελληνικά πανεπιστήμια από πρακτικές που απέχουν από το να μπορούν να χαρακτηριστούν αγωνιστικές ή «κινηματικές», αλλά για να υπογραμμίσω ότι θα ήταν έως και παραπλανητικό να θεωρήσουμε ότι σήμερα το βασικό πρόβλημα των πανεπιστημίων είναι η παραβατικότητα.

Από τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό (χαρακτηριστική η διαμαρτυρία αρκετών ιδρυμάτων ότι οι νέες θέσεις ΔΕΠ που ανακοινώνονται είναι πολύ λιγότερες των αφυπηρετήσεων) μέχρι τα συνολικά ζητήματα προσανατολισμού των σπουδών και της έρευνας και το ζήτημα της σύνδεσης με τις κοινωνικές ανάγκες (που σε μια χώρα βαθιά τραυματισμένη από την οικονομική και κοινωνική κρίση υπερβαίνει το ζήτημα της «σύνδεσης με την αγορά»), μπορούμε να σκεφτούμε αρκετά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που παρουσιάζεται στη σχετική συζήτηση ως αυτονόητη η παρουσία της Αστυνομίας σε έναν χώρο όπως το πανεπιστήμιο, πέραν του να παραβλέπει ότι εάν μιλάμε για τον δημόσιο χώρο υπάρχει μια καθοριστική διαφορά ανάμεσα στη δυνατότητα επέμβασης και τη διαρκή κατασταλτική παρουσία και επιτήρηση, παρακάμπτει και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα.

Τμήμα της συνολικής συνεισφοράς των πανεπιστημίων στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου ήταν η ικανότητά τους να παράγουν μεγάλα κινήματα και έτσι να έχουν σημαντικά αποτελέσματα εκδημοκρατισμού και συνολικότερης ανανέωσης των κοινωνιών. Αυτό υποδεικνύει τον πραγματικό κίνδυνο του να αντιμετωπίζονται οι συλλογικές διεργασίες μέσα στα πανεπιστήμια ως εκ προοιμίου παραβατικές.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024