Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Showgirls : Η ταινία που επικρίθηκε αλλά ανέδειξε τη μισογυνιστική υποκρισία

Showgirls : Η ταινία που επικρίθηκε αλλά ανέδειξε τη μισογυνιστική υποκρισία

Παρά την αρνητική κριτική και τα σχόλια, οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Showgirls απολάμβαναν επιτυχία στην εγχώρια αγορά βίντεο, κερδίζοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από ενοικιάσεις βίντεο.

Το 2015, η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ έκανε μια έκπληξη σε μια επετειακή προβολή των Showgirls στο Hollywood Forever Cemetery του Λος Άντζελες.

Παρουσιάζοντας την ταινία, προκάλεσε τον ενθουσιασμό χιλιάδων θεατών, γεγονός που με κάποιο τρόπο κατάφερε να αντισταθμίσει την σκληρή κριτικη που είχε εισπράξει για την παράσταση της πριν από 20 χρόνια.

Παραγωγή και σκηνοθεσία

Όπως αναφέρει το bbc, η ταινία είχε τότε αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια και έκανε μία ιδιάζουσα διαφημιστική εκστρατεία.

Παρ’ όλα αυτά, κυριαρχούσαν σκηνές σεξ και γυμνού γεγονός που προκάλεσε έντονες κριτικές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ταινία κρίθηκε κατάλληλη για άνω των 17 ετών για «γυμνές σκηνές και σεξουαλικότητα,  γλώσσα και σεξουαλική βία».

Το Showgirls ήταν η πρώτη (και μέχρι σήμερα) ταινία με βαθμολογία NC-17 που έλαβε άδεια ευρείας κυκλοφορίας σε mainstream κινηματογράφους.

Οι United Artists έστειλαν αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους σε όλη τη Βόρεια Αμερική που παιζόταν η ταινία για να βεβαιωθούν ότι οι θεατές ήταν άνω των 17 ετών.

Ο περιορισμός του κοινού (όχι άτομα κάτω των 17 ετών), σε συνδυασμό με τις κακές κριτικές, είχε ως αποτέλεσμα η ταινία να αποφέρει μόλις 37 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά την αρνητική κριτική και τα σχόλια, οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Showgirls απολάμβαναν επιτυχία στην εγχώρια αγορά βίντεο,κερδίζοντας  περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από ενοικιάσεις βίντεο  και έτσι έγινε μια από τις κορυφαίες 20 MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) best seller όλων των εποχών.

Πλοκή

Η Nomi (Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ) φτάνει στο Λας Βέγκας με μόνο μια βαλίτσα και ένα όνειρο να γίνει κορυφαίο show-girl.

Γνωρίζει γρήγορα τη Molly (Gina Ravera), η οποία εργάζεται στο υψηλού «προφίλ» Stardust Hotel και δουλεύει σε ένα άθλιο κλαμπ.

Μια τυχαία συνάντηση με την Cristal (Gina Gershon), τη χορεύτρια της σκηνής του Stardust και τον πλούσιο φίλο της, Zack (Kyle MacLachlan), φέρνει τη Nomi ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου της. Όμως, καθώς ανεβαίνει στην κορυφή, η Nomi αρχίζει να αναρωτιέται αν αξίζει τον κόπο.

Μισογυνίστικη ή σχετική με τον μισογυνισμό;

Φυσικά, όσο ξεκάθαρες και αν είναι οι αλήθειές της, ο βαθμός στον οποίο είναι μια ταινία για τον μισογυνισμό, είναι ένα ζήτημα.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια ταινία που έγινε από δύο μεσήλικες άντρες που το concept δεν ήταν καθόλου έξω από το σύστημα εκμετάλλευσης το οποίο η ταινία επικρίνει αναμφισβήτητα.

Άλλωστε, η προηγούμενη ταινία του Joe Eszterhas και του Paul Verhoeven, «Βασικό ένστικτο», τρία χρόνια νωρίτερα,  που ήταν η απόλυτη επιτυχία τους έδωσε το ελεύθερο για να κάνουν τα Showgirls.

Μια ταινία που συνηγορεί στην σεξουαλική εκμετάλλευση. Το μεγαλύτερο θέμα είναι η διαβόητη στιγμή, όταν η  Sharon Stone ανοιγοκλείνει τα πόδια της κατά τη διάρκεια ανάκρισης από την αστυνομία.

Η σκηνή του βιασμού της μοναδικής μαύρης χορεύτριας στο Showgirls έχει επικριθεί από κριτικούς αλλά λειτουργεί ως  αταλύτης για την τελική εξέλιξη της λευκής ηρωίδας σε έναν εκδικητικό άγγελο.

Από την άλλη πλευρά, η σκληρή σκηνή, είναι η πιο ουσιαστική στιγμή της ταινίας. «Αν κάνατε μια απεικόνιση του Βέγκας εκείνη την εποχή, και της  ισχύος διάσημων αστέρων και τους περιφερειακούς και προσποιηθήκατε ότι η παραμυθένια εκδοχή του είναι αλήθεια, αυτό θα ήταν σε σύγκρουση με τους Weinsteins αυτού του κόσμου – λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Verhoeven λέει «αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται στο διπλανό δωμάτιο όπου γίνονται λαμπερά πάρτι».

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024