Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υβριδικά οχήματα : Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν στάθμευση

Υβριδικά οχήματα : Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν στάθμευση

Έρχεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά οχήματα! Από τις αρχές του νέου έτους όλα τα "καθαρά" οχήματα θα κυκλοφορούν με ειδικό σήμα, το οποίο θα τους εξασφαλίζει να σταθμεύουν δωρεάν στα κέντρα των πόλεων. 

Έρχεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά οχήματα! Από τις αρχές του νέου έτους όλα τα «καθαρά» οχήματα θα κυκλοφορούν με ειδικό σήμα, το οποίο θα τους εξασφαλίζει να σταθμεύουν δωρεάν στα κέντρα των πόλεων.

Ειδικό σήμα

Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Μεταφορών, οι κάτοχοι των ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα μπορούν να εκδίδουν οι ίδιοι το συγκεκριμένο σήμα μέσω της πύλης του Δημοσίου Gov.gr. Το σήμα θα τοποθετείται σε εμφανή θέση στο παρμπρίζ του οχήματος ώστε να μπορεί να «διαβαστεί» από φορητά card rider.

Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων για την περίοδο 1.1.2021 – 31.12.2022, αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο 4710/2020 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δικαίωμα για αίτηση

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος έχουν οι κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού οχήματος, είναι εξαιρετικά απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του Gov.gr, ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ στη συνέχεια θα καλούνται να εισάγουν τον αριθμό των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αρμόδια η Δημοτική Αστυνομία

Σημειώνεται, ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία θα βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση.

Επίσης, όποιος εντοπίζεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, θα διώκεται και ποινικά (θα αντιμετωπίζει τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα).

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024