Αυτές οι 5 συνταγές-ύμνος στο θρεπτικό και νόστιμο κάστανο είναι γευστικότατες πλην όμως με λίγες θερμίδες.

Φυσικά, τρώγονται μια χαρά και σκέτα, ψημένα με λίγο χοντρό αλάτι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Κέικ Κάστανο 

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης
4 αυγά
1/4 του φλιτζανιού μέλι
1/4 του φλιτζανιού νερό
1/2 φλιτζάνι σιρόπι κάστανο (από γλυκό κάστανο)
20 κάστανα, βρασμένα καλά και καθαρισμένα
1 φλιτζάνι μαλακωμένη μαργαρίνη Light

Εκτέλεση:

Βάλε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη στο μίξερ και χτύπησε να αφρατέψουν.
Πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά και συνέχισε το χτύπημα
Στο μεταξύ βάλε το νερό με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν ελαφρά και να γίνουν ένα σιρόπι. Ανάμειξέ το όσο είναι ζεστό με το σιρόπι κάστανο.
Πρόσθεσε στα αυγά σου το κάστανο, το σιρόπι (αφού κρυώσει καλά) και το αλεύρι σιγά, σιγά να το τραβήξει.
Γύρισε σε φόρμα του κέικ και ψήσε στους 180 βαθμούς C για μία ώρα περίπου.

Σαλάτα με κάστανο και ρόδι

Υλικά:

2 φλιτζάνια φυλλώδη λαχανικά της επιλογής σου
1/2 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι βρασμένα κάστανα κομμένα στα 4
1 σπιρτόκουτο παρμεζάνα θρυμματισμένο
1/2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κ. σούπας βαλσάμικο

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το λάδι με το βαλσάμικο.
Ψήσε τα κάστανο για περίπου 20 λεπτά στους 170 βαθμούς C.
Πρόσθεσε όλα τα λαχανικά και το τυρί σε ένα μεγάλο πιάτο.
Πρόσθεσε από πάνω το λάδι με το βαλσάμικο και απόλαυσε.

Ρύζι με κάστανα και μυρωδικά

Υλικά:

2 φλ. άψητο ρύζι
2 φλ. ζωμό κοτόπουλου
2 φλ. νερό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1 1/2 φλ. καβουρδισμένα κάστανα
1 φλ. αποξηραμένα cranberries
1 1/2 κ. σούπας μαργαρίνη
1 1/2 φλ. λεπτές φέτες καρότου
1 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 1/4 φλ. σέλινο κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
1 κ. σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
1/4 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι

Το άριστο συνοδευτικό των κρεάτων που θα πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι-αλλά τρώγεται και μόνο του!

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Βράσε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ψήσε τα κάστανα για 15 λεπτά και μετά κόψε τα στα 4.
Μούλιασε τα cranberries για 20 λεπτά.
Λιώσε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Πρόσθεσε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και μαγείρεψε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά,
ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Πρόσθεσε όλα τα βότανα και ανακάτεψε.
Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ τα καλά.
Σέρβιρε σε 12 πιάτα.

Τάρτα μαύρης σοκολάτας με κάστανα 

Υλικά:

1 έτοιμη ζύμη για τάρτα
60 γρ. μαύρη σοκολάτα, θρυμματισμένη
3/4 φλ. τυρί μασκαρπόνε
1/2 φλ. γάλα
6 κ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1 κουτ. της σούπας ρούμι
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ψιλοκομμένα κάστανα

Στην τάρτα μπορούν να προστεθούν κι άλλοι ξηροί καρποί, αλλά τότε οι θερμίδες θα ξεφύγουν λίγο

Εκτέλεση:

Ψήσε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Άφησέ την να κρυώσει.
Λιώσε την μαύρη σοκολάτα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
Άδειασε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και πρόσθεσε το μασκαρπόνε, το γάλα, 1/4φλ. κρυσταλλική ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, το ρούμι, το αλεύρι, και τα ψιλοκομμένα κάστανα.
Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε ένα μίξερ πρόσθεσε τα ασπράδια αυγών και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν αφρώδη.
Πρόσθεσε 1 κ. σούπας ζάχαρη και συνέχισε να τα χτυπάς.
Ανακάτεψε μαλακά το μείγμα που μόλις έφτιαξες με το μείγμα της σοκολάτας.
Πρόσθεσε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και ψήσε ξανά στους 170°C για 20 λεπτά.
Κόψε την τάρτα σε 8 κομμάτια.

Βελουτέ σούπα κάστανο 

Υλικά:

3 φλ. ψημένα κάστανα
2 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3/4 φλ. καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
6 φλ. ζωμό κοτόπουλου
5/8 κ. γλυκού αλάτι
1/4 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι

Το τέλειο πρώτο πιάτο για το ρεβεγιόν

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C.
Πρόσθεσε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ψήσε τα μέχρι να μαλακώσουν.
Βάλε τα κάστανα, τα λαχανικά το ελαιόλαδο και το ζωμό σε ένα μίξερ.
Χτύπησέ τα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Πρόσθεσε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί μα το αλάτι και το πιπέρι.
Άφησέ τα να πάρουν μια βράση.
Σέρβιρε τη σούπα σε 4 πιάτα.

Διαβάσαμε τις συνταγές στο Tlife.