Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλικές Άλπεις : Εν μέσω κοροναϊού οι αξίες των πολυτελών σαλέ αυξάνονται

Γαλλικές Άλπεις : Εν μέσω κοροναϊού οι αξίες των πολυτελών σαλέ αυξάνονται

Η πανδημία φαίνεται πως δεν αγγίζει τους χιονοδρομικούς προορισμούς –ούτε και τους επίδοξους αγοραστές των ιδιοκτησιών τους

Εκτοξεύονται οι αξίες των κατοικιών στη γαλλική πλευρά των Άλπεων στη διάρκεια του 2020, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ελβετικές πόλεις που έχουν συνδεθεί με το σκι, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το San-Martin-de-Belleville ηγήθηκε του δείκτη Knight Frank, με τις αξίες των κατοικιών να αυξάνονται κατά 3,4% στη διάρκεια του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τον «ηγέτη» της περασμένης χρονιάς, το Val d’Isere, άλλη μια γαλλική πόλη που είχε δει τις αξίες των κατοικιών της να αυξάνονται κατά 3,2% ένα έτος νωρίτερα. Σε ολόκληρο το εύρος του δείκτη, οι αξίες των Άλπεων αυξήθηκαν κατά 1,2% από το ένα έτος στο άλλο, μόλις λίγο λιγότερο από την αύξηση που είχε καταγραφεί το 2019 –σημάδι ότι η πανδημία δεν έχει επηρεάσει ιδιαιτέρως τις αξίες στους προορισμούς σκι.

Οι πόλεις των γαλλικών Άλπεων τα πηγαίνουν καλύτερα από τους ελβετικούς ομόλογούς τους εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τείνουν να έχουν περισσότερες εναπομείνασες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η ελβετική πλευρά έχει πληγεί από το πλεόνασμα προσφοράς και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του νόμου Lex Weber, ο οποίος περιορίζει τον αριθμό εξοχικών κατοικιών που επιτρέπεται να οικοδομηθούν, σύμφωνα με την Kate Everett Allen, επικεφαλής διεθνούς οικιστικής έρευνας του Knight Frank, που μίλησε στο Mansion Global.

Παρόλα αυτά, ελβετικά «θέρετρα όπως το Crans-Montana, το St. Moritz και το Gstaad αρχίζουν να αλλάζουν τις ισορροπίες», συμπλήρωσε η Everett-Allen. Οι αξίες έμειναν σταθερές στο Gstaad στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ στο St. Moritz και το Crans-Montana σημειώθηκαν πιο ήπιες ετήσιες μειώσεις αξιών, στο 1,9% και 2% αντίστοιχα, σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος αφορά σε σαλέ τεσσάρων δωματίων σε πολυτελείς κεντρικές τοποθεσίες. Τα στοιχεία συγκρίνουν τις τιμές κατά το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους με εκείνες του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Αν και η πανδημία δεν επηρέασε τις τιμές δραματικά, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι αξιοποιούν τα εξοχικά τους.

Για παράδειγμα, το Verbier ήταν η ισχυρότερη αγορά στην ελβετική πλευρά με αύξηση των τιμών κατά 2,9%, ένδειξη ότι τα πολύ καλά σχολεία του ενδέχεται να προσελκύουν οικογένειες που επιθυμούν να μετατρέψουν τα σαλέ σε μόνιμη κατοικία, υποστηρίζει ο Roddy Aris, επικεφαλής πωλήσεων του Knight Frank στις γαλλικές Άλπεις.

«Τα σχολεία τους εξακολουθούν να ελκύουν διεθνή πελατεία», σημείωσε ο Aris μιλώντας στη Mansion Global. «Ένας αριθμός έχει επιλέξει να εγκατασταθεί σε ημιμόνιμη βάση στις Άλπεις εξαιτίας της πανδημίας και ως αποτέλεσμα έχει αναβαθμίσει τα εξοχικά του».

Η ελβετική πλευρά έχει ενισχυθεί και από τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με τον Alex Koch de Gooreynd, επικεφαλής πωλήσεων της ελβετικής πλευράς.

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «η γοητεία της κατοχής ελβετικής ιδιοκτησίας ενισχύεται τώρα με τα αρνητικά επιτόκια και τις ελβετικές τράπεζες ουσιαστικά να χρεώνουν τους πελάτες τους για την αποθήκευση του κεφαλαίου τους».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024