Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - Ιταλία: Οι σχέσεις των δύο χωρών και ο κοροναϊός

Γερμανία – Ιταλία: Οι σχέσεις των δύο χωρών και ο κοροναϊός

Μεταστροφή του κλίματος μεταξύ Βερολίνου - Ρώμης λόγω της πανδημίας

Την τελευταία δεκαετία οι σχέσεις της Γερμανίας με τους νοτιοευρωπαίους εταίρους της γίνονταν όλο και πιο ψυχρές

Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και της έντασης στην Ελλάδα , όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι έλληνες διαδηλωτές εμφάνισαν την Άνγκελα Μέρκελ με μουστάκι του Αδόλφου Χίτλερ, επιλέγοντας έτσι έναν εξεζητημένο τρόπο για να εκφραστεί η αντίδρασή τους  στις επίπονες μεταρρυθμίσεις και στα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Και εκεί που η Ελλάδα και η Γερμανία προσωποποίησαν το ρίγμα μεταξύ Γερμανίας και Νότιας Ευρώπης, στο κάδρο, λόγω του μεγάλου της χρέους, μπήκε η Ιταλία.

Οι πρώτες μέρες της Covid-19, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στις σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης, καθώς οι ιταλοί πολιτικοί κατηγόρησαν τους Γερμανούς για έλλειψη αλληλεγγύης σε καιρούς βαθιάς κρίσης.

Πλέον όμως υπάρχουν σημάδια ότι αυτή η διαταραγμένη σχέση αρχίζει πλέον να βελτιώνεται.

Η Γερμανία δήλωσε με θέρμη την πρόθεσή της να υποστηρίξει ασθενείς με κοροναϊό, που ζουν εκτός Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ιταλών.

Η Μέρκελ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πολύτιμους ευρωπαίους συμμάχους της Ιταλίας, αφού «πέτυχε» την έγκριση ενός μεγάλου πακέτου χρηματοδότησης για την επανάκαμψη από τον κοροναϊό παρά τη σθεναρή αντίδραση μελών της Ευρωζώνης, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.

Άνγκελα Μέρκελ και Πάολο Κόντε

Αν και τα ιταλικά αισθήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν σχετικά παγωμένα, τα βλέμματα των Ιταλών στρέφονται όλο και περισσότερο προς το μπλοκ της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης, της Γερμανίας.

Και η Γερμανία όμως άλλαξε στάση. Η γερμανική κοινή γνώμη, πάντα δύσπιστη απέναντι στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μέσα στις δύσκολες ώρες της πανδημίας, εμφανίστηκε πιο δεκτική και ζεστή. Αναμφισβήτητα σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι τραγικές εικόνες που μετέδιδαν καθημερινά τα ιταλικά ΜΜΕ για την εκατόμβη νεκρών από κοροναϊό, στις αρχές του 2020.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την νότια Ευρώπη είναι «καταδικασμένη» να παραμένει περίπλοκη. Η μελλοντική διαμόρφωση της χρηματοδοτικής πολιτικής και η αξιοποίηση του ταμείου για την πανδημία είναι δύο μόνο από τα ζητήματα σχετικά με τα οποία αναμένονται να προκύψουν διαφωνίες.

Πολλοί όμως εστιάζουν στα τωρινά καλά νέα για την Ευρωζώνη, που αφορούν την επαναπροσέγγιση Βερολίνου και Ρώμης. Αποτελεί σημάδι ότι η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει ενότητα ως προς τους σκοπούς της, ακόμα και σε καιρούς έκτακτης ανάγκης.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024