Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντομινίκ

Ντομινίκ

Η πραγματικά αποκαλυπτική ιστορία όμως για το ποιόν του Στρος-Καν ήταν η «υπόθεση Κάρλτον»

Hμίνι σειρά του Netflix για τον Ντομινίκ Στρος-Καν («Σουίτα 2806») έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οχι μόνο για αυτούς που αγαπούν τη Γαλλία. Ούτε καν μόνο για εκείνους που ασχολούνται με την παγκόσμια πολιτική. Αλλά για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα πρόσωπα της εξουσίας, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό ή ιδιωτικό επίπεδο.

Οι περισσότεροι θυμούνται μόνο την υπόθεση του Sofitel. Και θεωρούν τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ μάλλον θύμα, παρά θύτη. Ισως να είναι έτσι. Ισως να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνη τη μοιραία συνεύρεση. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξε επαφή του DSK με τη Ναφισάτου Ντιάλο. Το βέβαιο είναι επίσης ότι ασκήθηκε βία εναντίον της καμαριέρας. Αν τώρα στήθηκε μια συνωμοσία εις βάρος του επίδοξου επόμενου προέδρου της Γαλλίας, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το να ήταν από πίσω ο Σαρκοζί δεν ακούγεται πειστικό: ο τότε πρόεδρος είχε συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον του αντιπάλου του και θα τα έβγαζε στη φόρα όταν το έκρινε σκόπιμο. Ισως λοιπόν οι λόγοι ήταν οικονομικοί: η Ντιάλο υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις.

Η πραγματικά αποκαλυπτική ιστορία όμως για το ποιόν του Στρος-Καν ήταν η «υπόθεση Κάρλτον». Στο ξενοδοχείο αυτό οργανώνονταν βραδιές οργίων με πρωταγωνιστές τον DSK και εκδιδόμενες γυναίκες. Ο γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως οι γυναίκες ήταν πόρνες κι έτσι απηλλάγη από την κατηγορία της μαστροπείας. Οπως σωστά είπε ο δικηγόρος του, η φιληδονία δεν είναι έγκλημα. Το πρόβλημα είναι άλλο. Οτι στα SMS που αντάλλασσε με τους οργανωτές, ο γοητευτικός Ντομινίκ χαρακτήριζε τις γυναίκες αυτές «υλικό» που μεταφέρεται με «βαλίτσες». Και ότι όπως προέκυψε από τις καταθέσεις τους, η συμπεριφορά του απέναντί τους ήταν άθλια. Πλήρωνε. Θεωρούσε λοιπόν ότι του ανήκαν και μπορούσε να τις εξευτελίσει. Τις έβλεπε να κλαίνε και διεγειρόταν.

Η πόρνη είναι λοιπόν το πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας, όχι η καμαριέρα. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στη σειρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος και ένας πολύ καλός οικονομολόγος που μπορεί ως πρόεδρος να είχε αντιμετωπίσει με πιο ισορροπημένο τρόπο τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει έτσι τις γυναίκες είναι απολύτως ακατάλληλος για να ασκήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που ένα ντροπιαστικό γεγονός δεν γίνεται λιγότερο ντροπιαστικό όταν επαναλαμβάνεται.

Ο DSK αρνήθηκε να μιλήσει στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Θα παρουσιάσει, είπε, τη δική του εκδοχή σε ένα άλλο, που θα γυριστεί το 2021. Γνωρίζουμε από τώρα τη θέση του: έπεσε θύμα σκευωρίας στο Sofitel και όλα τα υπόλοιπα αφορούν την ιδιωτική του ζωή. Ευτυχώς θα μιλάει ως ιδιώτης.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024