Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορούμε να κάνουμε ανίχνευση κοροναϊού σε επιφάνειες

Πώς μπορούμε να κάνουμε ανίχνευση κοροναϊού σε επιφάνειες

Ο μοριακός έλεγχος των επιφανειών προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπιστεί ο ιός στις εγκαταστάσεις ακόμη και 7 ημέρες πριν από την ύπαρξη συμπτωμάτων,

Γράφει ο Γεώργιος Φίτσιαλος*

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έφερε στην καθημερινότητά μας η πανδημία και η αποτελεσματική πρόληψη, είναι δίχως αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από αυτή, ακόμη και μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού.

     Πέραν της ξεκάθαρης ανάγκης ελέγχου των ατόμων όσο το δυνατόν συχνότερα, μια συμπληρωματική και ταυτόχρονα εναλλακτική λύση είναι η διενέργεια ελέγχων σε επιφάνειες κτιρίων όπου στεγάζονται επιχειρήσεις, επαγγελματικοί χώροι, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως κρίσιμο παράγοντα στην εξίσωση αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, που εκτός των άλλων απαιτεί χαμηλό κόστος, καθώς ο τακτικός έλεγχος των επιφανειών αντιστοιχεί ουσιαστικά και στον ταυτόχρονο όλων των ατόμων που βρίσκονται ή επισκέπτονται έναν χώρο.

Επιπλέον, η δειγματοληπτική εξέταση σε σημεία κοινής χρήσης όπως πόμολα, χειρολαβές, διακόπτες ρεύματος, κουμπιά ανελκυστήρα, επιφάνειες γραφείου, βρύσες κ.λπ.) μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών καθαρισμού και απολύμανσής τους προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ τα αποτελέσματα συμβάλλουν στον καθορισμό των πρωτοκόλλων καθαριότητας και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων υγιεινής.

Ο μοριακός έλεγχος των επιφανειών προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπιστεί ο ιός στις εγκαταστάσεις ακόμη και 7 ημέρες πριν από την ύπαρξη συμπτωμάτων, καθώς και να ανιχνευθεί ακόμη και αν οι ασθενείς που νοσούν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας βεβαιώνεται και η απουσία του ιού μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας της εν λόγω διαδικασίας, είναι το γεγονός ότι οι κορωνοϊοί παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα, έχοντας τη δυνατότητα να επιβιώνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε πολλά διαφορετικά σημεία με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή σε καθημερινή βάση.

Η παράμετρος αυτή οδηγεί συνεχώς σε νέα επιστημονικά συμπεράσματα για την εξάπλωσή του. Τελευταίες μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες ενώ σε άλλες, όπως στο χαρτί και στο γυαλί μέχρι 5 ημέρες, στο ξύλο μέχρι 4, στο πλαστικό μέχρι και το ατσάλι μέχρι 3.

Το Εργαστήριο Γενετικής DNAlogy, το πρώτο ελληνικό, διεθνών προδιαγραφών εργαστήριο ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) παρέχει ειδικό μοριακό έλεγχο για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού σε επιφάνειες. Με τη δημιουργία του ειδικού DNAlogy-Covid-19 kit μπορούν να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε επιφάνειες ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2 σε εγκαταστάσεις. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, χορηγείται η πιστοποίηση «COVID-19 CONTROLLED on surfaces», η οποία αποδεικνύει την απουσία του νέου κορωνοϊού. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται μέσω μοριακού ελέγχου (RT Real-Time PCR) ποιοτικής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 και ο χρόνος των αποτελεσμάτων κυμαίνεται από 24 ως 72 ώρες.

Ο Δρ. Γεώργιος Φιτσιάλος είναι διευθύνων σύμβουλος DNAlogy, διδάκτωρ γενετιστής, μοριακός βιολόγος, πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA

Sports in

Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024