Για πάνω από έξι χρόνια, ο 38χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ουχάν της Κίνας, Λάι Γιουν, ξεκινούσε την ημέρα του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πρώτο βήμα, προμήθειες από την Χονδρική Αγορά Θαλασσινών που βρίσκεται δέκα λεπτά με τα πόδια από το σπίτι του.

«Θα έστελνα τα παιδιά στο σχολείο, θα έπαιρνα πρωινό και μετά θα περπατούσα στην αγορά. Ήταν πολύ βολικό» δηλώνει στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό άλλαξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μετά την ανακοίνωση των πρώτων τεσσάρων κρουσμάτων μέσα σε μία νύχτα. Για τους επόμενους 2,5 μήνες, όλα ήταν κλειστά.

Πώς είναι η κατάσταση σήμερα

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ιός που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατ. ανθρώπους μέχρι στιγμής παγκοσμίως φαίνεται πως εξακολουθεί να βάζει δύσκολα στους κατοίκους. Η αγορά παραμένει κλειστή, αν και η υπόλοιπη πόλη φαίνεται πως ζωντανεύει ξανά.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έχει επισκεφθεί ακόμα την Ουχάν, πόσο μάλλον την αγορά. Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα και στο εξωτερικό προειδοποίησαν ότι οι προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και να αποδώσουν ασαφή αποτελέσματα.

Στην πόλη, όπου το στίγμα παραμένει βαρύ, πάνω από δώδεκα κάτοικοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δηλώνουν στο Reuters ότι δεν πιστεύουν ότι ο ιός ξεκίνησε στην πόλη.

Οι ειδικοί λένε ότι η αγορά εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην έρευνα και ως εκ τούτου είναι απίθανο να κατεδαφιστεί, αν και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας θα βασιστεί σε δείγματα που ελήφθησαν αμέσως μετά την έναρξη της επιδημίας.

Περιορισμένη κίνηση

Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει πολύ περιορισμένη. Οι άνθρωποι που επισκέπτονταν την αγορά πριν την πανδημία θυμούνται ένα πολυσύχναστο κτίριο με εκατοντάδες πάγκους χωρισμένους σε τμήματα για κόκκινο κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.

Πρόσφατα, η τοπική κυβέρνηση πρόσθεσε φυλλώδη πράσινα φυτά και πίνακες στα ημι-μόνιμα μπλε οδοφράγματα που περιβάλλουν την περιοχή. Στο εσωτερικό, ξύλινες σανίδες ευθυγραμμίζουν τους πάγκους και τα παράθυρα.

Συνεπώς, αν και στην πόλη και γενικότερα στα περίχωρα δεν έχουν ανακοινωθεί νέα κρούσματα COVID-19 από τον Μάιο, μικροπωλητές και μικροεπιχειρηματίες ακόμα αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους.

«Ο στόχος μας για τον επόμενο χρόνο είναι να επιβιώσουμε» δηλώνει ο Λάι, ο οποίος άνοιξε ξανά το ιαπωνικό του εστιατόριο τον Ιούνιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο