Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από άστεγος μουσικός έγινε CEO εταιρείας αξίας 1 δισ.

Από άστεγος μουσικός έγινε CEO εταιρείας αξίας 1 δισ.

Ο Τάιεϊ Κομπαγιάσι κάποτε κοιμόταν στους δρόμους και τώρα είναι CEO μιας τεράστιας εταιρίας τεχνολογίας.

Ο Τάιεϊ Κομπαγιάσι συνήθιζε να κοιμάται στους δρόμους του Τόκιο. Σήμερα, η επιχείρησή του, μια εταιρία τεχνολογίας με το όνομα Sun έχει ξεπεράσει σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η ραγδαία ανάπτυξη εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ιαπωνία ήταν αυτή που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του Τάιεϊ Κομπαγιάσι, ενός μουσικού που μέχρι κάποια στιγμή της ζωής του ζούσε χωρίς στέγη.

Η μεγάλη αλλαγή

Η εταιρεία του Κομπαγιάσι βοηθά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες στο σχεδιασμό καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχεδίων και προϊόντων. Αφότου μπήκε στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο, οι μετοχές της υπερδιπλασιάστηκαν.

Πριν από αυτό όμως η ζωή του ήταν πολύ διαφορετική. Οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι στα 17, όταν εγκατέλειψε ένα διάσημο γυμνάσιο για να επικεντρωθεί στο συγκρότημά του. Αφού έφυγε, έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ κοιμόταν στον δρόμο. Τις νύχτες του χειμώνα κοιμόταν σε χαρτόκουτα και έμεινε άστεγος συνολικά για ενάμιση χρόνο.

«Οι χειμώνες ήταν κρύοι και δύσκολοι», λέει τώρα ο 37χρονος Κομπαγιάσι. «Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα σαν να ήμουν στην κόλαση. Πλεόν έχω αφήσει πίσω μου αυτές τις εποχές.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς του δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την απόφασή του να εγκαταλείψει το γυμνάσιο. Όσες προσπάθειες και αν έκανε να επικοινωνήσει μαζί τους, δεν τα κατάφερε.

«Μου είπαν να φύγω, και έφυγα. Αυτό ήταν», λέει. «Ήθελα να ζήσω τη ζωή μου κάνοντας αυτό που μου άρεσε».

Η ζωή στον δρόμο

«Θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Κοιμόμουν όπου μπορούσα», αποκαλύπτει. Ο στενός του φίλος, Yushi Fukagawaαπό που εργάζεται και αυτός σήμερα στη Sun, θυμάται την εποχή που ο επιχειρηματίας ήταν άστεγος. «Προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι. Αλλά οι γονείς μου ανησυχούσαν πολύ για αυτόν.», αναφέρει.

Όταν ο Κομπαγιάσι ήταν 19 ο ιδιοκτήτης ενός club τον λυπήθηκε και του πρόσφερε δουλειά και στέγη στο μαγαζί. Τελικά, ο Κομπαγιάσι αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να προχωρήσει.

Στην αρχή, έβγαλε κάποια χρήματα πουλώντας δίσκους online. Έπειτα έπεσε πάνω σε μια αγγελία για δουλειά που δεν απαιτούσε καμία προϋπηρεσία. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν ένα τεστ.

Η ζωή με τη Sun

Το τεστ διήρκησε 6 ώρες και οι ερωτήσεις εξέταζαν τις μαθηματικές δεξιότητες, τη λογική σκέψη και το IQ των υποψηφίων. Ο Κομπαγιάσι πέρασε με επιτυχία το τεστ και έτσι άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία, η οποία τον εκπαίδευσε να γίνει μηχανικός λογισμικού.

Έτσι συνάντησε το Μακότο Χιράι, έναν από τους ιδρυτές της Sun. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπήρχαν πολλοί μηχανικοί λογισμικού που διακρίθηκαν στον προγραμματισμό, αλλά λίγοι τόσο καλοί όσο αυτός. Αποφάσισαν λοιπόν να ιδρύσουν μια εταιρεία.

Ο Κομπαγιάσι μετακόμισε στο Βιετνάμ το 2012 για να προσλάβει προσωπικό. Τον Μάρτιο του 2019 η εταιρία άλλαξε το όνομά της σε Sun. Η ιδέα ήταν οι μηχανικοί να βοηθούν ιαπωνικές startups που αγωνίζονταν να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Με τα χρόνια, η Sun μεγάλωσε. Σήμερα έχει περισσότερους από 70 πελάτες και η αγοραία της αξία υπολογίζεται σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024