Το πράσο, ένα εξόχως χειμωνιάτικο λαχανικό και πολύ θρεπτικό επίσης, αναδεικνύεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτής της αλμυρής κις λορέν που μπορείτε να την απολαύσετε ως σαββατοκυροιακάτικο brunch ή ως καλωσόρισμα στο σπίτι σας πριν το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας  αγελαδινό βούτυρο
2 φλιτζάνια κίτρινο τυρί της επιλογής, κομμένο σε χοντρές φέτες (ταιριάζει φανταστικά το ρεγκάτο)
1 μεγάλο πράσο, μόνο τα λευκά και τα πράσινα μέρη του, κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
480 γρ. φύλλο σφολιάτας
30 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
1 μεγάλο αβγό, χτυπημένο2 κουτ. της σούπας απαλή μουστάρδα
Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Σε ένα τηγάνι με λιωμένο βούτυρο, σοτάρουμε το πράσο, το σκόρδο, το θυμάρι για περίπου τρία λεπτά ή και λίγο περισσότερο.
Παράλληλα, τρίβουμε το τυρί.
Σε έναν ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη. Ξεδιπλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας και σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο διάστασης 25×30 cm.
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ορθογώνια διάστασης 12×30 cm και την μεταφέρουμε σε δύο αντικολλητικά φύλλα ψησίματος.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι, αφήνοντας λίγο κενό τριγύρω.
Απλώνουμε τη μουστάρδα μέσα στη ζύμη και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και από πάνω με τα λαχανικά που έχουμε σωτάρει.
Αλείφουμε προσεκτικά τις άκρες της ζύμης με λίγο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά.

Κόβουμε και σερβίρουμε μόλις η τάρτα μας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την συνταγή και, αντί για πράσο, να προσθέσουμε αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικο κ. ά) ή περισσότερα τυριά.