Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg : Τι κυρώσεις επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Bloomberg : Τι κυρώσεις επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Το άρθρο κάνει αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να  «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση» και  προσθέτει ότι  η Ελλάδα θέλει σκληρά οικονομικά μέτρα και  εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «Ο Ερντογάν προειδοποιεί την ΕΕ για «τύφλωση» καθώς η Ελλάδα επιδιώκει κυρώσεις».

Το άρθρο κάνει αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να  «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση» και  προσθέτει ότι  η Ελλάδα θέλει σκληρά οικονομικά μέτρα και  εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αναφέρει μάλιστα ότι η χώρα μας, ώθησε το μπλοκ να στοχεύσει την Τουρκία με αυστηρότερες κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πλήρη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στη δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την Κύπρο και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι τα σχόλια αυτά, δημοσιεύθηκαν καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τις σχέσεις με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του, όπου η Ελλάδα ελπίζει να δεσμεύσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τι επιδιώκει η Ελλάδα

«Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ, την Πέμπτη,  να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ‘’σαφή εντολή’’ ώστε να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση και περιήλθε στη γνώση του Bloomberg News.

«Μια τόσο σοβαρή δράση είχε προηγουμένως αποτύχει να τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο Μπόρελ είπε ότι η συνάντηση των κορυφαίων διπλωμάτων του μπλοκ της Δευτέρας (ΥΠΕΞ) κατέδειξε την ευρεία άποψη ότι ‘’η κατάσταση δεν είναι θετική’’, ενώ αρνήθηκε να εικάσει για το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες του μπλοκ» σχολιάζει το  Bloomberg και προσθέτει:

Ενώ η ΕΕ συντάσσεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επιφυλακτική για την κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία καθώς θα βλάψουν σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνοντας τα διακυβεύματα, η Ελλάδα μπορεί αυτή την εβδομάδα να απαιτήσει από τη Γερμανία να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει τουρκικά προηγμένα υποβρύχια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», υποστηρίζει το Bloomberg.

«Προσεκτική αξιολόγηση»

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο. Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση. Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου.

Οι αρχηγοί των κρατών-  μελών δεσμεύτηκαν στις 1-2 Οκτωβρίου να «λάβουν τις αποφάσεις το αργότερο» τον Δεκέμβριο, υπενθυμίζει το Bloomberg και σε άλλο σημείο παραθέτει τις δηλώσεις Μπορέλ, σύμφωνα με τις οποίες «δεν έχουμε δει μια θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στην τουρκική συμπεριφορά… Αντιθέτως, σε αρκετές πτυχές η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024