Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάρης Γαλανός: Η ψυχή των μπουζουκιών στο Λονδίνο έφυγε από τον κοροναϊό

Χάρης Γαλανός: Η ψυχή των μπουζουκιών στο Λονδίνο έφυγε από τον κοροναϊό

Τον άκουσαν να τραγουδά εφοπλιστές, γαλαζοαίματοι, διασημότητες. Έσπασαν στην πίστα που τραγουδούσε εκατοντάδες εκατομμύρια πιάτα. Οι συναδελφοί του στο Elysee, τον αποχαιρέτισαν τραγουδώντας τα αγαπημένα του τραγούδια,, όπως φαίνεται σε βίντεο

O Χάρης Γαλανός ήταν μια εμβληματική φιγούρα για την παροικία του Λονδίνου και όσους στην Αθήνα γνώριζαν την ιστορία του στο λαίκό τραγούδι και τις πίστες.

Για περισσότερα από 40 χρόνια τραγουδούσε με το δικό του στυλ,. Το κέφι δεν έλειψε ποτέ από τις πίστες που εμφανίστηκε. Αλλά το μεγάλο σουξέ ήταν στο Λονδίνο. Εκεί μεσουράνησε από το 1982 εώς το 1997 και οι ζωντανές του εμφανίσεις στο Ελυζέ του Λονδίνου έγιναν δίσκοι.

Από το «κολαστήριο», όπως αποκαλούσαν μεγαλοεπιχερηματίες, εφοπλιστές και το ελληνικό τμήμα του City στο Λονδίνο, το Ελυζέ, ήταν must για ένα αυθεντκό γλέντι στα μπουζούκια, ο  Χάρης Γαλανός γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Θύμιζε Ελλάδα, μέσα στην μουντάδα και τον καθωσπρεπισμό των Λονδρέζων. Εκείνη την αυθεντική, γνήσια όψη των μπουζουκιών που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όλοι γίνονταν μια παρέα, τραγουδούσαν και χόρευαν. Διασκέδαζαν… με τον Χάρη Γαλανό.

Συγκινητικός ο  αποχαιρετισμός από το Elysee στον Χάρη Γαλανό με τα αγαπημένα του τραγούδια

Oι συναδελφοί του  στο Elysee δεν τον ξέχασαν και μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του ξεκίνησαν το πρόγραμμα αφιερώνοντας του τα αγαπημένα του τραγούδια και εξιστορώντας με λίγες αλλές συγκινητικές λέξεις τη διαδρομή του. Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε τον συγκινητικό αποχαιρετισμό.

Η καριέρα στην Αθήνα

Εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις του σε πριβέ πάρτι, γαμήλιες δεξιώσεις και βαφτίσεις της high society, η εμφάνισή του  τo 2009 σε γνωστό τότε μαγαζί της Αθήνας προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού, με δεκάδες σαμπάνιες να ανοίγουν, εκατοντάδες πανέρια με λουλούδια να εκσφενδονίζονται για πάρτη του και ολόκληρα τραπέζια να πέφτουν μπροστά στα πόδια του!

Ο ήχος από το σπάσιμο των πιάτων κάθε βράδυ είναι εκκωφαντικός. Εκεί οι ταπετσαρίες (και όχι μόνο) στο τσακίρ κέφι ξηλώνονται, τα τραπέζια εκτοξεύονται, τα πάθη απελευθερώνονται και οι αμαρτίες εξαγνίζονται μ’ ένα βαρύ ζεϊμπέκικο!

Όπως το ζεϊμπέκικο του πρίγκιπα Νικόλαου, όταν ως εργένης μεσουρανούσε στο θρυλικό Elysee του Λονδίνου.

Το παρατσούκλι του ήταν «Μαρκήσιος Ντε Σαντ της νύχτας» και στην πίστα περνούσε γρήγορα από το ένα τραγούδι στο άλλο. « Χορέψτε, δεν το χρεώνουμε» ήταν η συνηθισμένη του  ατάκα.

Συνήθως έκλεινε το πρόγραμμά του με το τραγούδι «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» το οποίο μπορεί να έλεγε πολλές φορές κατά την διάρκεια της ίδιας εμφάνισης.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελλάδα και εμφανιζόταν σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας.

Πολλοί δεν ξεχνούν  ένα βράδυ  τον άτακτο γόνο γνωστής οικογένειας να ξηλώνει όλα τα είδη υγιεινής από την τουαλέτα του μαγαζιού και τα πετάει στην πίστα, με τον Γαλανό να τραγουδάει φορώντας κράνος !

Με την περισσότερη ώρα τα μάτια κλειστά και κινούμενος στους δικούς του ρυθμούς -ένα είδος ατομικής χορογραφίας-, ο θρυλικός Γαλανός παρασύρει εφοπλιστές, κροίσους και γαλαζοαίματους σε μια μυσταγωγία βουτηγμένη στην καψούρα και στο αλκοόλ!

Εξομολογητής των φίλων του θαμώνων, όταν δεν βρίσκεται στην πίστα, κάθεται δίπλα τους, βάζει ένα ποτό κι ακούει ό,τι έχουν να του πουν. Μ’ ένα μόνιμο αλλά αληθινό χαμόγελο, φανερά συγκινημένος από την αποθέωση των θαμώνων, απολαμβάνει τις εκδηλώσεις θαυμασμού, τις αφιερώσεις, αποδεικνύοντας ότι το τραγούδι και όλο αυτό που κάνει είναι όλη του η ζωή.

Το πρόγραμμα στα μαγαζιά ξεκινάει πάντα με τα δικά του κομμάτια όπως,  «Η εξάρτηση» και «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία», συνεχίζει με γνωστές επιτυχίες και τελειώνει ερμηνεύοντας ντουέτο με τον Τόλη Βοσκόπουλο (εμφανίζεται στο videowall) το «Φίλε».

Αλλωστε, ο Γαλανός είναι ο πρώτος τραγουδιστής-διασκεδαστής που επινοεί το ποτ-πουρί! Οι καυτές βραδιές στο θρυλικό Elysee της Οξφορντ Στριτ έχουν μείνει στην Ιστορία! Εκεί, στο νούμερο 13 της οδού Πέρσι, το Elysee υπήρξε για περισσότερα από πενήντα χρόνια το λατρεμένο νυχτερινό κέντρο ελληνικής διασκέδασης στο Λονδίνο.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2014  στο διαμορφωμένο χώρο του πρώην Cafe Mercedes στη Γλυφάδα, το πρώτο Member’s Club των Νοτίων Προαστείων τον Χάρης Γαλανός τραγούδησε με τη Βίκυ Καρνέζη.

Προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό , εισήχθη σε δημόσιο νοσοκομείο όπου μετά από λίγες ημέρες διασωληνώθηκε αφού η κατάστασή του επιδεινώθηκε αρκετά.

Μηνύματα στήριξης από φίλους στο Facebook

«Παλικάρι είσαι, θα περάσει και αυτό, περαστικά σου…» «Φίλε Χάρη, κουράγιο, θα μας το διηγείσαι ως ανέκδοτο». «Κανόνισε, Χάρη, να τραγουδήσουμε σύντομα τον “Τρελό” και τον παλιόφιλο τον “Θανάση” στο Eliott».

Συγκινητικό ήταν και το μήνυμα της ηθοποιού – τραγουδίστριας Νικόλ Δαλέκου:

«Πέντε καλλιτεχνικά χρόνια κοντά σου ήταν τα καλύτερά μου. Σε αγαπάω σαν καλλιτέχνη, μα πάνω από όλα ως άνθρωπο… Κουράγιο αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάς…

 Θα τα ξεπεράσεις όλα γιατί είσαι δυνατή ψυχή. Σου στέλνω την αγάπη μου, τη θετική μου σκέψη, τις προσευχές μου, να βγεις νικητής σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Γιατί μην ξεχνάς… Είσαι μαχητής, Χαρούλη…»

Έφυγε, όμως, παίρνοντας μαζί του μια πορεία σαράντα και πλέον χρόνων, τα εικοσιπέντε εκ των οποίων ήταν ο βασικός τραγουδιστής του Elysee στο Λονδίνο.

Το εστιατόριο που ιδρύθηκε το 1936, έπαιζε ελληνική μουσική από τη δεκαετία του 1960 και το είχαν επισκεφθεί διασημότητες όπως οι Beattles, o Μοχάμεντ Άλι, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας για πο παγκόσμιο κύπελλο που κατέκτησε το 1966 και ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Ένα από τα τελευταία μεγάλα γλέντια με τον Γαλανό που θυμούνται οι περισσότεροι στο Λονδίνο είναι το bachelor party του Παύλου το 1995

Το 2010 το ιστορικό εστιατόριο ανακαινίστηκε πλήρως, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024