Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε μιλώντας στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία , όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση ενώ άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα με τα εμβόλια

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, τοποθετώντας τες -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας-  κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε.

Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Λογικό είναι στην αρχή αναμένεται ότι θα υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία.

Σχολιάζοντας την ευκολία με την οποία θα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί και αν θα υπάρχει πιστοποιητικό υγείας για διάφορες άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως,  χαρακτηρίζοντας τες ως ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και  το λιανεμπόριο απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου κατά τον κ. Πέτσα.

«Παράθυρο» για να βγει σύντομα το λουκέτο από τα κομμωτήρια

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο χειμερινοί προορισμοί- ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα- απάντησε «πολύ δύσκολο». Δεν υπάρχει εξάλλου εισήγηση των ειδικών για Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων ανάλογα με κάθε περιοχή. «Παράθυρο» άφησε να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Εξάλλου σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδήλωσε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Γιατρών για τα πλαφόν στα τεστ κοροναϊού απάντησε ότι στην εφαρμογή τους θα κριθούν τα προβλήματα διατίμησης, συμπληρώνοντας ότι η αγορά των τεστ, όσον αφορά τα μοριακά και τα rapid, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές και «οι τιμές που θεσπίστηκαν είναι εύλογες».

Δεν μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχουν τιμές 70-80 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 35-40 για τα rapid, είπε ο κ.Πέτσας. Η αγορά, προσέθεσε, θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα. “Ταβάνι” είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και 10 ευρώ για τα rapid. Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των rapid test σημείωσε ότι “τα τεστ που έχουμε προμηθευθεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που πολλές φορές πλησιάζει και το 100%”.

«Δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τους πολιτικούς»

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη φωτογραφία του πρωθυπουργού χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα απάντησε ότι όταν κάποιος πάει για ποδήλατο στο βουνό δεν είναι απαραίτητο να φορά τη μάσκα. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τα πολιτικά πρόσωπα και τους πολίτες, πρόκειται για μια αυθόρμητη φωτογραφία του πρωθυπουργού με πολίτες που συναντά είτε στο δρόμο είτε στο δάσος. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να “τραβήξει το θέμα από τα μαλλιά” για να δημιουργήσει γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Δεν υπάρχουν δυο μετρα και δυο σταθμά για κανέναν.

«Κάνουν αντιπολίτευση με ποδήλατα και τσουρέκια» τη στιγμή που τις προηγούμενες μέρες ο κ. Τσίπρας όπου πήγαινε έβρισκε κάποιο πρόβλημα στα νοσοκομεία ή εκεί όπου «σαν το κοράκι» περίμενε να υπάρξουν θύματα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία του ελληνικού rapid test.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr