Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεκεμβριανή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με θέμα τον Ερντογάν: Προσδοκίες ή απογοητεύσεις;

Δεκεμβριανή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με θέμα τον Ερντογάν: Προσδοκίες ή απογοητεύσεις;

Σε λίγες εν τέλει ημέρες, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να συναποφασίσουν

Από τα κυρίαρχα θέματα της Συνόδου αυτής είναι η επιβολή ή όχι κυρώσεων στο Ερντογανικό καθεστώς της φιλιτζιχαντικής κοινοβουλευτικής δικτατορίας της αδίστακτης τριανδρίας Ερντογάν-Ακάρ-Τσαβούσογλου, που κυριολεκτικά έχει μετατρέψει με την τρομοκρατική συμπεριφορά της σε πραγματικό ναρκοπέδιο την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον μείζονα χώρο της ΕΕ σε πεδίο αδρανούς και αυτοκαταστρεπτικού σκεπτικισμού…

Η μέθοδος της εξουδετέρωσης των απειλών της ΕΕ, για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, από γραφειοκρατική αναβολή σε αναβολή (φυσικά με τον πανούργο σχεδιασμό της Άνγκελας Μέρκελ), έχει εκτραχύνει τη θρασύτητα και οδηγεί στην κατάργηση και του τελευταίου ίχνους ντροπής τον μιλιταριστικό νεοφασισμό του Ερντογάν. Και καθώς φαίνεται ό,τι δεν το πέτυχε ο Μουσολίνη στην Αιθιοπία, προσπαθεί να το ολοκληρώσει ο Ερντογάν στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Λιβύη γιατί όχι και εναντίον της Αρμενίας…

Με άλλα λόγια, όσο αναβάλλονται οι απηνείς κυρώσεις κατά του Ερντογανικού τζιχαντισμού, άλλο τόσο φουντώνει ο στρατοκρατικός επεκτατισμός του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, αδιαφορεί ο αλαζών ψευδοχαλίφης της Άγκυρας για την πλειονότητα των πενέστερων κοινωνικών στρωμάτων της σημερινής Τουρκίας, που σιτίζονται με τις … «παχυλές» κρατικές «δωρεές» των μπαγιάτικων καρβελιών ή με τις επίσημες συνταγές του στρατοκρατικού καθεστώτος, για το πώς οι θεονήστικες νοικοκυρές θα μαγειρεύουν κιοφτέδες (έτσι τους λένε οι Τούρκοι) με επιδέξια πλασμένο ζυμάρι!

Σε παλαιότερο σεργιάνι μου, στις λαϊκές αγορές της Κωνσταντινούπολης, έζησα την απογοητευτική σκηνή της τουρκικής φτωχολογιάς, που αγόραζε με το ζύγι το τσιμένι (τουρκ. çemen), την κοκκινωπή αλοιφή που περιβάλλει τον παστουρμά, με συστατικά το κύμινο, τιντιλίδα, σκόρδο και πάπρικα. Ο ακέραιος παστουρμάς σε πολλαπλάσια απλησίαστη τιμή αγοραζόταν από τους πλουσιότερους…

Και μετά την παραπάνω … λουκούλεια παρένθεση της «κραιπάλης» της τουρκικής φτωχολογιάς, επιστροφή στο κουτοπόνηρο ανατολικό παζάρι του Ερντογάν που διεκδικεί τον ουρανό με τ’ άστρα και μάλιστα με τη διπρόσωπη και θρασύδειλη διπλωματία:

  • των πειρατικών απειλών στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και των χιλιάδων ατιμώρητων εισβολών στον ελληνικό εναέριο χώρο (πρωτοφανές φαινόμενο στα παγκόσμια γεωστρατηγικά χρονικά). Εδώ ο ψευδοχαλίφης έχει αντιγράψει τον φιλοσταλινικό γεν. γραμματέα του ΚΚΣΕ Λεονίντ Μπρέζνιεφ που καθιέρωσε το υποδουλωτικό «δόγμα της περιωρισμένης κυριαρχίας» για τα «ανυπάκουα» κράτη, στις ηγεμονιστικές πράξεις του.
  • Της αναιδέστατης τακτικής του Ερντογάν, να «λείχει εκεί οπού έπτυε» (σύμφωνα με τη λόγια έκφραση του Εμμανουήλ Ροϊδη). Δηλαδή για να κατευνάσει τους εκπροσώπους της ΕΕ, που μιλάνε ανοιχτά, για επιβολή κυρώσεων δηλώνει: «Καλούμε την ΕΕ να κρατήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στη χώρα μας, για την πλήρη ένταξη (στην ΕΕ) και τη μετανάστευση, ώστε να στήσουμε μια πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία». Και χώρια βεβαίως, η εμπαικτική δήλωση του Ερντογάν, ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν για το μέλλον της Ευρώπης!

Όμως εκείνος που ξεπέρασε τον Ερντογάν σε αλαζονική θρασύτητα, είναι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, με την τελευταία σατραπική του δήλωση: «Περιμένουμε από την ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη που κάνει και να καταλάβει την αξία που θα αποφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Ο εστί μεθερμηνευόμενον: Αθήνα και Λευκωσία ας σπεύσουν προκαταβολικά για ένα κοινό σωτήριο για την υπόσταση της ΕΕ veto κατά της ένταξης του τουρκικού φιλοτζιχαντικού ιού στον ευρωπαϊκό κορμό.

Όχι στα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…

Σε λίγες εν τέλει ημέρες, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να συναποφασίσουν, απαντώντας στο δίλημμα: Ή αφοπλίζουμε από την επεκτατική τρομοκρατία ένα δικτάτορα με ψευδοκοινοβουλευτικό μανδύα, διασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κεκτημένα. Ή φυγαδεύουμε τους πειρατές της ευρωμεσογειακής ευταξίας, από την πίσω πόρτα των διαπραγματεύσεων, παρατείνοντας έτσι την προϊούσα και αύριο-μεθαύριο καλπάζουσα τουρκοποίηση και τζιχαντοποίηση της υποδειγματικά πολιτισμένης και δημοκρατικής Γηραιάς Ηπείρου.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024