Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ριζικές ανατροπές που φέρνει η πανδημία: Μόνοι κερδισμένοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Οι ριζικές ανατροπές που φέρνει η πανδημία: Μόνοι κερδισμένοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Το οικονομικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό μετά την άρση των lockdown. Ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα δεχτούν τη μεγαλύτερη πίεση και ποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν. Το πρόβλημα με τη διόγκωση του χρέους.

Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει επιταχύνει τη διαδικασία τεχνολογικής αλλαγής που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, ενισχύοντας τα τεχνολογικά ολιγοπώλια των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μετά την άρση των lockdown οι μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, oι οποίοι θα εδραιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους στις αγορές. Στον αντίποδα, οι παραδοσιακές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και πολλές θα μετατραπούν σε εταιρείες ζόμπι.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας, των ταξιδιών και της βιομηχανίας θα έρθουν αντιμέτωποι με παρατεταμένη οικονομική πίεση. Τα τεχνολογικά επαγγέλματα θα βγουν αλώβητα από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, ο υπέρογκος δανεισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα με υψηλότερο κόστος δανεισμού, μεγαλύτερους φόρους, χαμηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες και εφοδιαστικές αλυσίδες με υψηλότερο κόστος.

Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι οι ίδιες για όλους τους κλάδους της οικονομίας και τις επιχειρήσεις. Η ζήτηση μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα από ότι αναμένεται για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τις εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς οι πελάτες τους είναι πιο ηλικιωμένοι και ευάλωτοι.

Οι φαρμακευτικές ευνοούνται από τη συγκυρία. Η κεφαλαιοποίηση της Pfizer ανέρχεται στα $215 δισ., περίπου δύο πέμπτα περισσότερο από τις 10 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες. Το outlook για τις τράπεζες δεν είναι τόσο ρόδινο. Με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι παθητικές στρατηγικές επένδυσης και τα ETFs είναι το φωτεινό σημείο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο κλάδος της τεχνολογίας θα εδραιώσει τα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των lockdown. Η Amazon, το Facebook και οι αντίστοιχες ασιατικές εταιρείες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Όσον αφορά στο real estate, τα κέρδη από τα data centers και τις αυτοματοποιημένες αποθήκες δεν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα έρημα καταστήματα και τις μικρότερες αίθουσες γραφείων.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024