Οι ριζικές ανατροπές που φέρνει η πανδημία: Μόνοι κερδισμένοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί
Το οικονομικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό μετά την άρση των lockdown. Ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα δεχτούν τη μεγαλύτερη πίεση και ποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν. Το πρόβλημα με τη διόγκωση του χρέους.
Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει επιταχύνει τη διαδικασία τεχνολογικής αλλαγής που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, ενισχύοντας τα τεχνολογικά ολιγοπώλια των ΗΠΑ και της Κίνας.
Μετά την άρση των lockdown οι μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, oι οποίοι θα εδραιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους στις αγορές. Στον αντίποδα, οι παραδοσιακές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και πολλές θα μετατραπούν σε εταιρείες ζόμπι.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας, των ταξιδιών και της βιομηχανίας θα έρθουν αντιμέτωποι με παρατεταμένη οικονομική πίεση. Τα τεχνολογικά επαγγέλματα θα βγουν αλώβητα από την κρίση.
Εν τω μεταξύ, ο υπέρογκος δανεισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα με υψηλότερο κόστος δανεισμού, μεγαλύτερους φόρους, χαμηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες και εφοδιαστικές αλυσίδες με υψηλότερο κόστος.
Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι οι ίδιες για όλους τους κλάδους της οικονομίας και τις επιχειρήσεις. Η ζήτηση μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα από ότι αναμένεται για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Πιο δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τις εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς οι πελάτες τους είναι πιο ηλικιωμένοι και ευάλωτοι.
Οι φαρμακευτικές ευνοούνται από τη συγκυρία. Η κεφαλαιοποίηση της Pfizer ανέρχεται στα $215 δισ., περίπου δύο πέμπτα περισσότερο από τις 10 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες. Το outlook για τις τράπεζες δεν είναι τόσο ρόδινο. Με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι παθητικές στρατηγικές επένδυσης και τα ETFs είναι το φωτεινό σημείο του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο κλάδος της τεχνολογίας θα εδραιώσει τα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των lockdown. Η Amazon, το Facebook και οι αντίστοιχες ασιατικές εταιρείες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Όσον αφορά στο real estate, τα κέρδη από τα data centers και τις αυτοματοποιημένες αποθήκες δεν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα έρημα καταστήματα και τις μικρότερες αίθουσες γραφείων.
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival
- Σοκάρουν οι εικόνες από το τραγικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στον Κονιακό Φωκίδας
- Μητσοτάκης: Επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των βουλευτών με επιλεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας και επίθεση στην αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442