Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γώγος : Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση – Χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες

Γώγος : Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση – Χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες

Δεδομένο θεωρείται πλέον ότι το lockdown θα πάρει παράταση πέρα από τις 30 Νοεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την άρση της καραντίνας στο τέλος του μήνα

Δεδομένο θεωρείται πλέον ότι το lockdown θα πάρει παράταση πέρα από τις 30 Νοεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την άρση της καραντίνας στο τέλος του μήνα.

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα ξεκινήσουν σιγά – σιγά να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα επιτρέποντάς μας να… περάσουμε τα Χριστούγεννα με λίγους κοντινούς μας ανθρώπους.

Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες κοροναϊού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

Χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024