Με τις τιμές του πετρελαίου να εξασθενούν λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής που σχεδίασε τον Ιανουάριο ή να προχωρήσει ακόμη και σε περαιτέρω περικοπές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κι οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν συναντήσεις σήμερα, Δευτέρα, στις οποίες θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2021 καθώς το δεύτερο κύμα του κοροναϊού επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, που αναφέρονται και ως ΟΠΕΚ+, επρόκειτο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στο πλαίσιο σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών – ρεκόρ στην προσφορά αργού. Με τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, να εξασθενούν, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση αυτή ή να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές.

Διατήρηση περικοπών για 3 έως 6 μήνες ακόμη

Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ είναι να διατηρηθούν οι περικοπές της προσφοράς, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο όπως ήταν η αρχική συμφωνία.

«Η συζήτηση για αυτό (το σενάριο) είναι πιθανή», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για «ασθενέστερη ζήτηση και αύξηση της λιβυκής παραγωγής».

Δύο επιτροπές του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα: Η Μεικτή Τεχνική Επιτροπή ξεκίνησε τη σύνοδό της σήμερα και η υψηλότερου επιπέδου Μεικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία μπορεί να συστήνει μέτρα πολιτικής στον ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο, Τρίτη.

Η Αλγερία, η οποία έχει τώρα την προεδρία του ΟΠΕΚ, έχει στηρίξει την παράταση των υφιστάμενων περικοπών και η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, η Σαουδική Αραβία, έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να «τροποποιηθεί ελαφρά», αν χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr