Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Θα επιβλέπουμε μαζί με τη Ρωσία την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τουρκία : Θα επιβλέπουμε μαζί με τη Ρωσία την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν ανέφερε ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ έδειξε πως είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από κοινό κέντρο παρατήρησης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία.

«Μαζί με τη Ρωσία»

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι «η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία επίσης θα εποπτεύουν τη δραστηριότητα που αφορά την κατάπαυση του πυρός μέσω κοινού κέντρου, το οποίο θα δημιουργηθεί σε περιοχή που έχει απελευθερωθεί από την κατοχή της Αρμενίας και που θα ορίσει το Αζερμπαϊτζάν».

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σωστό βήμα προς την κατεύθυνση της μόνιμης διευθέτησης του προβλήματος, όπως και ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ έδειξε πως είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων.

Το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας οι οποίες δημιουργούν καλή βάση για τη μετάβαση σε διαρκή και καθολική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ρωσό-τουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν σχετίζεται με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Εντελώς άλλη αποστολή»

«Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνευτικές προσπάθειες, οι οποίες περιγράφονται στη συμφωνία, αλλά για μια εντελώς άλλη αποστολή, για άλλο μέρος κοινών προσπαθειών, και αυτό πρέπει να το ξεχωρίζουμε, είναι διαφορετικά πράγματα» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περιορίζεται στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και δεν έχει άμεση σχέση με την ειρηνευτική επιχείρηση σ’ αυτήν την περιοχή.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το κέντρο δημιουργείται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που δεν βρίσκεται κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προβλέπεται ότι από το κέντρο αυτό οι ρώσοι στρατιωτικοί μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους θα παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός με τα τεχνικά μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους, ενώ με τις λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του κέντρου ασχολούνται τα υπουργεία Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024