Τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Frontex και Λιμενικό

Στην ερώτηση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, αναφέρονται συγκεκριμένα:

«Μετά και το έκτακτο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) στις 10-11-2020, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα και δυνάμεις της Frontex που επιχειρούν στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σκάφη της FRONTEX συμμετέχουν ενεργά σε επαναπροωθήσεις ή καλύπτουν αντίστοιχα περιστατικά, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο ζωές προσφύγων και μεταναστών και των μικρών παιδιών τους που επιχειρούν να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων και των στερήσεων.

Η FRONTEX με αναβαθμισμένο ρόλο κι αρμοδιότητες ως «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή» αποτελεί ένα ευρωενωσιακό κατασταλτικό μηχανισμό που με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ του ανατίθεται αυθαίρετα δικαιοδοσία επιτήρησης των ελληνικών συνόρων ενώ εκτός των άλλων αποδεδειγμένα με τη στάση της η ΕΕ ενθαρρύνει την αμφισβήτησή τους από την άρχουσα τάξη στην Τουρκία.

Συσσώρευση πολεμικών πλοίων

Η δε δράση της FRONTEX, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντάσσεται στην εντεινόμενη συσσώρευση πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και ευρύτερα τη ΝΑ Μεσόγειο».

«Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

— Έχουν γίνει επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με ή χωρίς εμπλοκή ή ανοχή της Frontex; Πότε και ποιες ακριβώς;

— Πώς τοποθετείται στο αίτημα να σταματήσει τη δράση της η Frontex στο Αιγαίο και στην προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε χώρας να υπερασπίζεται η ίδια τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητά της;» κατέληξε καταθέτοντας την ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr