Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Frontex : Εσωτερική έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

Frontex : Εσωτερική έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

Νωρίτερα, φέτος, ο επικεφαλής του Frontex είχε ζητήσει τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Εσωτερική έρευνα μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επαναπροώθηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα και τον ρόλο που φέρονται να διαδραματίζουν οι υπάλληλοι της Frontex ανακοίνωσε ο οργανισμός.

«Στη συνομιλία και τις επαφές μας, ενημέρωσα την Επίτροπο της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι η τήρηση των υψηλότερων προτύπων φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα συμφώνως προς την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Νωρίτερα, φέτος, ο επικεφαλής του Frontex είχε ζητήσει τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Για το ένα περιστατικό δεν βρέθηκαν αποδείξεις για παράνομες πράξεις, ενώ το δεύτερο περιστατικό εξετάζεται ακόμα.

Ο Frontex αναφέρει πως δεν έχει τη δυνατότητα να διατάξει από μόνο του έρευνες και πως πρέπει να βασιστεί στην πρωτοβουλία των κρατών μελών.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Στο νέο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel παρουσίασε νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε συνεργασία με τα δίκτυα ερευνητικής δημοσιογραφίας Lighthouse Reports και Bellingcat, την εκπομπή του ARD «Report Mainz» και το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Asahi για το ζήτημα των φερόμενων παράνομων επαναπροωθήσεων (push-backs) στο Αιγαίο, εστιάζοντας όμως αυτή τη φορά στην Frontex.

O τίτλος του ρεπoρτάζ είναι «Οι συνεργοί» και εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με μια νέα μαρτυρία πρόσφυγα από τη Συρία, του Τζούμα αλ Μπαντί, για επαναπροώθηση λέμβου στην οποία επέβαινε ο ίδιος μαζί με άλλα 21 άτομα από τα ελληνικά ύδατα πίσω στην Τουρκία στις 28 Απριλίου.

Η μαρτυρία επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το Spiegel, από βίντεο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Μια ολόκληρη νύχτα και μέχρι το πρωί Έλληνες συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν άνδρες και γυναίκες, έχοντας περικυκλώσει τη λέμβο. Η τουρκική ακτοφυλακή κατέγραψε την επιχείρηση. Πάνω από τους πρόσφυγες πετούσε αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Frontex.»

«Το πλήρωμα του αεροσκάφους παρακολούθησης G-WKTH ήταν μέρος επιχείρησης της ΕΕ. Το αεροπλάνο πέταξε δύο φορές πάνω από το στενό της Μυκάλης, όπου βρίσκονταν οι Αλ-Μπάντι και οι άλλοι μετανάστες.

Πρώτη φορά στις 2:41 π.μ. και δεύτερη φορά στις 3:18 π.μ.», σύμφωνα με στοιχεία του Spiegel. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το αεροσκάφος αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί η Frontex διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης, που συλλέγουν στοιχεία και τα αποστέλλουν στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία. «Ωστόσο η Frontex δεν έστειλε βοήθεια», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024