Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Η Κομισιόν ζητεί πλήρη διαλεύκανση για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις εναντίον της Ελλάδς

Προσφυγικό : Η Κομισιόν ζητεί πλήρη διαλεύκανση για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις εναντίον της Ελλάδς

Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα και η Frontex μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel για επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η Κομισιόν ζητά πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για pushbacks στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπερτ Γιανς, ερωτηθείς δήλωσε ότι «είδαμε το δημοσίευμα του Der Spiegel και αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά. Η Κομισιόν ανησυχεί βαθύτατα για τις αναφορές για push-backs ή άλλες μορφές μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διασφαλίσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του δικαιώματος πρόσβασης στο άσυλο».

Σημείωσε ότι η Επίτροπος Γιόχανσον ήρθε σε επαφή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex Φαμπρίτσε Λέτζερι και ο τελευταίος ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με περιστατικά στη θάλασσα και οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα.

«Η Επίτροπος έθεσε επίσης το ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές και από τη Frontex να διερευνήσουν ενδελεχώς τέτοιες εκθέσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και τον Frontex σε σχέση με την κατάλληλη παρακολούθηση», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Στο νέο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel παρουσίασε νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε συνεργασία με τα δίκτυα ερευνητικής δημοσιογραφίας Lighthouse Reports και Bellingcat, την εκπομπή του ARD «Report Mainz» και το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Asahi για το ζήτημα των φερόμενων παράνομων επαναπροωθήσεων (push-backs) στο Αιγαίο, εστιάζοντας όμως αυτή τη φορά στην Frontex.

O τίτλος του ρεπoρτάζ είναι «Οι συνεργοί» και εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με μια νέα μαρτυρία πρόσφυγα από τη Συρία, του Τζούμα αλ Μπαντί, για επαναπροώθηση λέμβου στην οποία επέβαινε ο ίδιος μαζί με άλλα 21 άτομα από τα ελληνικά ύδατα πίσω στην Τουρκία στις 28 Απριλίου.

Η μαρτυρία επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το Spiegel, από βίντεο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Μια ολόκληρη νύχτα και μέχρι το πρωί Έλληνες συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν άνδρες και γυναίκες, έχοντας περικυκλώσει τη λέμβο. Η τουρκική ακτοφυλακή κατέγραψε την επιχείρηση. Πάνω από τους πρόσφυγες πετούσε αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Frontex.»

«Το πλήρωμα του αεροσκάφους παρακολούθησης G-WKTH ήταν μέρος επιχείρησης της ΕΕ. Το αεροπλάνο πέταξε δύο φορές πάνω από το στενό της Μυκάλης, όπου βρίσκονταν οι Αλ-Μπάντι και οι άλλοι μετανάστες.

Πρώτη φορά στις 2:41 π.μ. και δεύτερη φορά στις 3:18 π.μ.», σύμφωνα με στοιχεία του Spiegel. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το αεροσκάφος αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί η Frontex διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης, που συλλέγουν στοιχεία και τα αποστέλλουν στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία. «Ωστόσο η Frontex δεν έστειλε βοήθεια», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024