Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο δεκάλογος του περιποιημένου παπουτσιού

Ο δεκάλογος του περιποιημένου παπουτσιού

Υπάρχει τρόπος να διατηρούνται σαν καινούργια, αρκεί να τα έχετε επιλέξει με προσοχή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε επενδύσει σεβαστά ποσά για χάρη των ποδιών μας. Ένα καλό παπούτσι σημαίνει άνεση και στιλ και, φυσικά, δεν χρειάζεται η τιμή του να είναι απλησίαστη για να μας εγγυηθεί διάρκεια και ποιότητα. Αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με τα παπούτσια μας; Η όψη τους και το πόσο θα κρατήσουν εξαρτάται εν πολλοίς και από εμάς. Δείτε μυστικά και τρικ για να τα διατηρήσετε σαν καινούργια, αλλά και για να μπορείτε να διαλέγετε από την αγορά αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

1. Όλες οι μεγάλες μάρκες ανδρικών παπουτσιών προβάλλουν τις δερμάτινες σόλες τους. Θεωρείται πολύ σημαντικό ένα ποιοτικό υπόδημα να διαθέτει μια τέτοια σόλα, γιατί επιτρέπει στο πόδι να αερίζεται και να μην κατακρατούν την υγρασία η οποία οδηγεί σε μύκητες και μολύνσεις. Παπούτσια με σόλες από δέρμα είναι πιο ανθεκτικά, αλλά χρειάζονται-καθώς είναι πολύ λείες- την παρέμβαση του τσαγκάρη σας, ο οποίος θα προσθέσει αντιολισθητικά τακάκια που εκτός από καμιά γλίστρα, σας προστατεύουν και από την δυσάρεστη αίσθηση των φθαρμένων παπουτσιών.

2. Μιλώντας για δέρμα: τα παπούτσια μοντέλα από δέρμα αγελάδας είναι τα πιο γερά, ενώ το αρνί είναι πολύ ευαίσθητο για το χειμώνα. Σύμφωνα με τον fashion expert Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη, είναι καλύτερο να διαλέγετε παπούτσια με λείο δέρμα, γιατί υπερτερεί στο θέμα της στεγανότητας. Αποφύγετε τα παπούτσια από γυρισμένο δέρμα, γιατί μπάζουν νερά πολύ εύκολα. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των παπουτσιών, προσανατολιστείτε στα μοντέλα με γούνα για χειμωνιάτικες εξορμήσεις, αλλά μην υποτιμήσετε τις θερμαντικές τους ιδιότητες όσο θα είστε στο γραφείο-ναι, εκεί μπορεί και να σκάσετε λίγο, αλλά ποιος προτιμά να κρυώνει από το να είναι ζεστός;

3. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τα δερμάτινα παπούτσια σας είναι να τους κάνετε μια συντήρηση μετά από κάθε χρήση. Βλέπετε, στην επιφάνεια των παπουτσιών συσσωρεύονται ίχνη βρωμιάς και έτσι επιταχύνεται η φθορά του υλικού τους. Βάζοντας ελαιόλαδο στα δερμάτινα παπούτσια θα καταφέρετε να τα κάνετε λεία και αστραφτερά. Γι’ αυτό, αν δείχνουν παλιά και βρώμικα, δοκιμάστε αυτό το κόλπο. Είναι ιδανικό για να αντικαταστήσετε τα κεριά και άλλα ειδικά είδη για τη φροντίδα των παπουτσιών.

4. Καθαρίζετε με περίσσεια προσοχή το παπούτσι, ιδανικά με μια βούρτσα από τρίχα αλόγου και αφού πρώτα αφαιρέσετε τα κορδόνια. Το αφήνετε να στεγνώσει, να αναπνεύσει και να ξεκουραστεί. Απλώνετε, στην συνέχεια, μία πρώτη στρώση κεριού και το αφήνετε ένα τέταρτο της ώρας περίπουνα ποτίσει τους πόρους. Γυαλίζετε με κάποιο υγρό ύφασμα με κυκλικές κινήσεις, επιμένοντας στις περιοχές του τακουνιού και της μύτης . Εφαρμόζετε, αν θέλετε, και μια δεύτερη στρώση κρέμας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, ώσπου το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν…κρυστάλλινο!

5. Αν τα δερμάτινα παπούτσια σας είναι ανοιχτόχρωμα, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε την βοήθεια μιας μπανανόφλουδας. Τρίψτε με το εσωτερικό της μπανανόφλουδας την λερωμένη επιφάνεια, σκουπίστε με ένα πανάκι και θα τα δείτε να γυαλίζουν. Τα φυσικά έλαια και το κάλιο που περιέχονται στην θαυματουργή μπανάνα δρουν ακριβώς όπως το βερνίκι.

6. Για να καθαρίσετε τα αθλητικά σας παπούτσια θα χρειαστείτε λίγη μαγειρική σόδα, μια παλιά οδοντόβουρτσα και ένα πανάκι.

7. Τα ευαίσθητα σουέντ παπούτσια καθαρίζονται με προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες και, συνήθως, με το ειδικό βουρτσάκι που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα στο νερό γι’ αυτό τον λόγο πρέπει πάντα, όταν τα καθαρίζετε, να είναι στεγνά. Χρησιμοποιήστε το βουρτσάκι τρίβοντας απαλά συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω. Ένας άλλος τρόπος καθαρισμού είναι να χρησιμοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, τρίβοντας απαλά. Για να διορθώσετε τα γδαρσίματα επάνω στο σουέντ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία γομολάστιχα, ή ένα κομμάτι λάστιχο κρεπ ή μία λίμα νυχιών, πάντοτε με μεγάλη προσοχή.

8. Γλυτώστε από τον εφιάλτη των στενών παπουτσιών που σας πονούν τα πόδια γεμίζοντας δύο σακούλες της κατάψυξης με νερό. Βάλτε μέσα στο κάθε παπούτσι την κάθε σακούλα και αφήστε τα στην κατάψυξη όλη τη νύχτα, να παγώσουν. Το νερό, παγώνοντας, θα ανοίξει μαλακά τα παπούτσια σας. Αφήστε τα να ξεπαγώσουν και φορέστε τα. Θα δείτε διαφορά!

9. Μία μέθοδος για να μαλακώσετε τα σκληρά παπούτσια σας είναι να τα φορέσετε με χοντρές κάλτσες και να κάνετε ζεστό αέρα με το σεσουάρ των μαλλιών για λίγη ώρα. Τα παπούτσια θα μαλακώσουν και θα πάρουν τη φόρμα των ποδιών σας, για άνετη χρήση.

10. Καινούργια, ποιοτικά κορδόνια θα αναδείξουν την όψη ενός ελαφρώς φθαρμένου παπουτσιού. Τολμήστε χρωματικές αντιθέσεις ή κινηθείτε safe σε παρόμοιες χρωματικές παλέτες για ένα άψογο, classy ταίριασμα κορδονιού-παπουτσιού.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024