Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Διαδηλωτές με όπλα έκαψαν αμερικανικές σημαίες στο Πόρτλαντ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Διαδηλωτές με όπλα έκαψαν αμερικανικές σημαίες στο Πόρτλαντ

Το βράδυ είχε ξεκινήσει μια ειρηνική πορεία τριών ωρών με τη συμμετοχή 400 ανθρώπων στο πλαίσιο του κινήματος "Black Lives Matter" ("Οι ζωές των μαύρων μετράνε") κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με επικεφαλής περίπου δώδεκα άτομα που κρατούσαν τουφέκια, μαχαίρια και ένα πυροβόλο όπλο.

Διαδηλωτές οπλισμένοι με τουφέκια έκαψαν αμερικανικές σημαίες και διαδήλωσαν, χωρίς βία παρά τη μετεκλογική σύγχυση, στους δρόμους του Πόρτλαντ, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της νύχτας.

Υπήρχαν φόβοι για ένοπλες αντιπαραθέσεις στον φιλελεύθερο θύλακα που βρίσκεται στο Όρεγκον έπειτα από μήνες τεταμένων διαδηλώσεων ανάμεσα σε ακροαριστερούς ακτιβιστές, πολιτοφυλακές της ακροδεξιάς και την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την επανεκλογή του απέναντι στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, και ενώ πολιτείες-κλειδιά δεν είχαν ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μαχητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ, επίκεντρο των πολύ τεταμένων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

«Δεν θέλουμε κανέναν από τους υποψηφίους – ψήφισα με ντροπή τον Μπάιντεν – αλλά αν ο Τραμπ κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια, ο κόσμος θα τρελαθεί», δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, την ώρα που δύο αμερικανικές σημαίες καίγονταν μπροστά στο κτίριο.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ και του δημάρχου του Πόρτλαντ Τεντ Γουίλερ, που επανεξελέγη χθες, ενώ άλλοι χόρευαν υπό τους ήχους πολύ δυνατής μουσικής χιπ χοπ.

Το FBI προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένοπλων αντιπαραθέσεων που θα σχετίζονταν με τις προεδρικές εκλογές, όμως δεν ήταν ορατή καμία δραστηριότητα εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων.

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία δεν είχε αντιπαρατεθεί στους διαδηλωτές.

Black Lives Matter

Το βράδυ είχε ξεκινήσει μια ειρηνική πορεία τριών ωρών με τη συμμετοχή 400 ανθρώπων στο πλαίσιο του κινήματος «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με επικεφαλής περίπου δώδεκα άτομα που κρατούσαν τουφέκια, μαχαίρια και ένα πυροβόλο όπλο.

Οι διαδηλωτές σχολίαζαν τα τελευταία εκλογικά νέα όπως έρχονταν. «Άκουσα πως ο Τραμπ είναι επικεφαλής τώρα», είπε με ανησυχία ένας από τους διοργανωτές, ο Τάι Φορντ, 20 ετών. «Αυτό θα σημαίνει ταραχές. Αν γίνει αυτό, θα είναι τρέλα».

Η ατμόσφαιρα εντάθηκε κάποιες φορές όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους που τους παρακολουθούσαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους να κατέβουν μαζί τους στον δρόμο.

«Άντε, βγείτε στα παράθυρα, πείτε μας πώς πάνε οι εκλογές — και στη συνέχεια ίσως να βάλετε παπούτσια και να έρθετε να μας βοηθήσετε να ξεκινήσουμε την επανάσταση», φώναξε ένας διαδηλωτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024