Είναι συγκλονιστικά και συνάμα συγκινητικά τα μηνύματα που βγαίνουν καθημερινά από τις ΜΕΘ. Ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή, ασθενείς που εκλιπαρούν να μην διασωληνωθούν υποσχόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να αναπνεύσουν καλύτερα και ασθενείς που εκλιπαρούν το αντίθετο: «Δεν μπορώ να πάρω ανάσα, παρακαλώ διασωληνώστε με». Όπως με βεβαιώνει η καθηγήτρια Πνευμολογίας Εντατικολογίας του νοσοκομείου αναφοράς Σωτηρία Αντωνία Κουτσούκου, τώρα με το δεύτερο κύμα διεξάγεται στις ΜΕΘ ένας πραγματικός αγώνας για τη ζωή:

«Βλέπεις ορισμένους ασθενείς να μην μπορούν να ανασάνουν. Να προσπαθούν να πάρουν ανάσα και στο τέλος να μας παρακαλούν να τους διασωληνώσουμε ώστε να συνεχίσουν έστω και διασωληνωμένοι να αναπνέουν, να ζουν», λέει η κυρία Κουτσούκου. Ε

πιπλέον βλέπεις την αγωνία των γιατρών και των νοσοκόμων εάν θα αντέξει το σύστημα Υγείας τώρα με τα αυξημένα κρούσματα, εάν θα λειτουργήσει Plan B σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλα κρούσματα και γεμίσουν οι ΜΕΘ, εάν άλλα νοσοκομεία σε άλλες πόλεις μπορούν να δεχθούν ασθενείς από Αθήνα, εάν θα γίνουν και άλλες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που είχε δωρίσει η Βουλή των Ελλήνων μόνον οι 12 σήμερα λειτουργούν, αλλά αναμένεται αυτή την εβδομάδα να λειτουργήσουν και άλλες 25. Ήδη στις ΜΕΘ αυτές νοσηλεύονται 7 ασθενείς, παρά το γεγονός ότι η Σωτηρία έχει άλλες 10 κενές από τις παλιές ΜΕΘ.

Αλλά η χαρά που παίρνει το προσωπικό των ΜΕΘ όταν αποσωληνώνεται κάποιος ή κάποιοι από τους ασθενείς τους δεν περιγράφεται. Και τελευταίως σε πείσμα του κορωνοϊού έχουν αποσωληνωθεί πολλοί, όπως και πολλοί έχουν θεραπευτεί χωρίς να χρειασθεί να περάσουν από τις ΜΕΘ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο