Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ : Στα όριά του το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη - Λανθασμένοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί

ΚΙΝΑΛ : Στα όριά του το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη – Λανθασμένοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Α. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουμε για το νομό Θεσσαλονίκης το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.

1. Από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι δε νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Τούτο συνεπάγεται πως μονάχα με τα υπάρχοντα δεδομένα είμαστε ήδη πάνω από τις δυνατότητές μας.

Επισημαίνουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ΜΕΘ, αλλά μετετράπησαν υπάρχουσες σε ΜΕΘ covid.

2. Στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου, με το Παπανικολάου να έχει 63 εργαζόμενους εκτός νοσοκομείου (εκ των οποίων οι 51 είναι θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι σε καραντίνα) και το ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα 41.

3. Η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σε νοσοκομείο αναφοράς και σε μία συγκεκριμένη ημέρα, υπήρξε λίστα 220 ατόμων για λήψη δείγματος και οι 60 έφυγαν από το νοσοκομείο λόγω μεγάλης αναμονής και ενός μόλις συνεργείου για την εξυπηρέτησή τους. Αν δε, λάβουμε υπόψη ότι η γενική κατάσταση επιβαρύνεται, είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Β. Γιατί φτάσαμε έως εδώ και ποιοι οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί για την Θεσσαλονίκη;

1)Η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια πάρθηκε με καθυστέρηση, ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα και παρότι έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο την ολιγωρία της κυβέρνησης.

Ας μη κάνουν τον ανήξερο οι Υπουργοί γιατί τόσο με δικές τους αποφάσεις, όσο και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε ο χρόνος ανανέωσης των οχημάτων από τα 12 χρόνια επί ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια.

2)Άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ ακόμη και το βράδυ.

Όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων) με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών.

3)Η απόφαση για σχολεία με συνωστισμό στις τάξεις και στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί στην αυξημένη μετάδοση του ιού .

4)Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Γ. Αναγκαίος ένας νέος εθνικός σχεδιασμός

Σε όλη αυτή την επερχόμενη δίνη, το ΕΣΥ δίνει μία ηρωική μα άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή να κρατήσει την Θεσσαλονίκη αλλά και την Ελλάδα όρθια.

Μονάχα που αυτό δεν φαίνεται πλέον να αρκεί. Αυτό που απαιτείται και προτείνουμε είναι ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι ώστε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με μετακινήσεις και ενίσχυση περιοχών όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Απαιτείται μία task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο.

Γιατί αυτό που έρχεται δεν είναι μία ακόμη απειλή αλλά ένας πραγματικός πόλεμος. Σε αυτή τη μάχη είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, από την ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι.

Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, όπως αυτό επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024