Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άρση περιορισμών για συλληφθέντα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλ. Βικτώριας

Άρση περιορισμών για συλληφθέντα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλ. Βικτώριας

Υπενθυμίζεται ότι στους συλληφθέντες είχαν επιβληθεί πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, τα οποία συμπεριλάμβαναν απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια καθώς και συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Δεκτή έγινε η προσφυγή ενός από τους τρεις συλληφθέντες, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας, στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στους συλληφθέντες είχαν επιβληθεί πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, τα οποία συμπεριλάμβαναν απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια καθώς και συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Μάλιστα, βίντεο και φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τη βίαιη παρέμβαση των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών, είχαν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, βίντεο το οποίο έδειχνε αστυνομικό να «φυτεύει» βόμβα-μολότοφ σε σάκο διαδηλωτή.

Τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα

Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα οι συλληφθέντες έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού προηγουμένως τους επιβλήθηκαν πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι.

Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε να μην συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων.

Επιπλέον, τους επιβλήθηκε εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και απαγόρευσή εξόδου από τη χώρα.
Άρση περιοριστικών μέτρων για τον Ν.Ν.

Με βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έγινε δεκτή η προσφυγή του Ν.Ν., ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας στις 15-07-2020, κατά των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν σε βάρος του, αλλά και σε βάρος των συγκατηγορουμένων του Αλ. Τιτκόβ και Θ. Λάλο.

Άρση περιοριστικών όρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, μια ομάδα δικηγόρων που συστάθηκε ως απάντηση στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση του Ν.Ν., το βούλευμα ήρθε να ανατρέψει την προηγούμενη σχετική διάταξη της αρμόδιας Ανακρίτριας παρά την αρνητική πρόταση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών βάσει του υλικού της δικογραφίας διαπίστωσε την έλλειψη επαρκών ενδείξεων κατά του Ν. Ν. για τις κακουργηματικές πράξεις που του αποδίδονται (κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα έκρηξης) και ήρε τους περιοριστικούς όρους.

«Η προαναφερθείσα απόφαση άρσης των περιοριστικών όρων επιβεβαιώνει, κατά τη γνώμη μας, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ακόμη μία περίπτωση συλλήψεων “στον σωρό” με προκατασκευασμένα κατηγορητήρια που ειδικά τους τελευταίους μήνες αποτελούν παρακολούθημα σχεδόν κάθε διαδήλωσης. Η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν επιλέξει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική τρομοκράτησης όσων κατεβαίνουν στον δρόμο, μέσω ενός μηχανισμού κατασκευής διώξεων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στον εν λόγω μηχανισμό, δυστυχώς, φαίνεται να μην αντιτάσσεται ενίοτε και μέρος των δικαστικών λειτουργών, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις να σύρονται σε μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, αντιμετωπίζοντας πολύ συχνά βαρύτατες διώξεις για κακουργήματα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε η ελπιδοφόρα αυτή απόφαση να μην αποτελέσει εξαίρεση και να ακολουθηθεί και από άλλες αντίστοιχες, με σκοπό να ανακοπεί ο επικίνδυνος μηχανισμός διώξεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024