Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπάιντεν, το ΔΝΤ και οι φόροι στους πλουσίους

Ο Μπάιντεν, το ΔΝΤ και οι φόροι στους πλουσίους

Τα Bidenomics και οι Δημοκρατικοί που έχουν σχέδια για νέα «αριστερή» ατζέντα.

Η στροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σοσιαλισμό ήρθε το 2020 μαζί με την πανδημία και κάπως όλα αυτά έρχονται να κουμπώσουν με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια με τα “Bidenomics” και ότι οι Δημοκρατικοί έχουν κατέβει με… «αριστερή» ατζέντα.

Κάνω μία παρένθεση χρονική: Πριν από ένα μήνα το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στους πλουσίους. Δηλαδή στα υψηλά εισοδήματα, στη μεγάλη περιουσία και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ζήτησε δηλαδή από τα κράτη να πληρώσουν οι πλούσιοι το δυσθεώρητο χρέος που έχουν επωμιστεί για να στηρίξουν τις χειμαζόμενες οικονομίες. Είναι κόντρα ρόλος στην μέχρι τώρα επίσημη γραμμή του. Και φυσικά πως μπορεί να ξεχαστεί η επιβολή σκληρών πολιτικών λιτότητας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έως και την Ελλάδα.  Η σύσταση του ΔΝΤ, επίσης, ήταν να εξακολουθήσουν οι κυβερνήσεις να δανείζονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Υπολογίζει πως οι δαπάνες έχουν ήδη φτάσει στα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια και πως το παγκόσμιο χρέος προσεγγίζει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τώρα, στις ΗΠΑ οι εκλογικοί ρυθμοί κορυφώνονται και οι επενδυτές αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ύφεση θα φτάσει το 3,5% φέτος και η ανάπτυξη στο 5,8% το 2021.  Η αισιοδοξία πηγάζει από την προσδοκία πως-  μετά την αρχή της θητείας του νέου Προέδρου στις 20 Ιανουαρίου- θα αυξηθεί η δημοσιονομική τόνωση τουλάχιστον κατά  2 τρισ.  δολάρια, ακολουθούμενη από αυξήσεις δαπανών για υποδομές, κλίμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν τα “Bidenomics” που προωθήθηκαν από τον υποψήφιο  των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν βασίζονται στην προεκλογική πλατφόρμα «Build Back Better».

Αρκετοί Δημοκρατικοί ελπίζουν πως μετά την πανδημία οι κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν   θα φέρουν ταχεία βελτίωση, σε απασχόληση και  μισθούς, σε σύγκριση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, όπου τότε ακολούθησε μια υποτονική ανάκαμψη. Φιλοδοξούν επίσης σε οφέλη για τις χαμηλού εισοδήματος κοινότητες και σε ένα εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Δείχνει την επιθυμία  να αναδιαρθρωθεί η αμερικανική οικονομία αυξάνοντας τους φόρους των πλουσίων. Στόχος να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα δημόσια αγαθά, από τις υποδομές μέχρι την Παιδεία και την Υγεία.

Φαίνεται πως η οικονομική κοινή αντίληψη έχει κάνει στροφή και δεν είναι τυχαίο που η Fed και το ΔΝΤ έχουν προτείνει επιπλέον δημοσιονομική στήριξη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε υψηλά ελλείμματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της NYT/Siena περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικάνων στηρίζουν το πακέτο 2 τρισ. δολαρίων για την οικονομία, και παρόμοιες δαπάνες για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ενώ οι γνώμες είναι χωρισμένες στα δύο για τις αυξήσεις των εταιρικών φόρων. Δημοσκόπηση της USA Today/Ipsos έδειξε μια ευρεία και αυξανόμενη στήριξη για τον σχεδόν διπλασιασμό του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολάρια την ώρα στα 15 δολάρια την ώρα, μια πολιτική με κεντρική σημασία στην πλατφόρμα του Μπάιντεν.

Το  σχέδιο προβλέπει πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης θα χρηματοδοτούνται μέσω ελλείμματος και η αύξηση των μακροπρόθεσμων δαπανών θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την αύξηση των εταιρικών φόρων από το 21% στο 28%  και την αύξηση των φόρων εισοδήματος, κεφαλαιουχικών κερδών και μισθολογικών φόρων των πλουσίων.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Oxford Economics η ανάπτυξη του ΑΕΠ – αν οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου-  θα αυξάνονταν κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4% το 2021  σε σύγκριση με το 3,9% εάν διατηρηθεί η κατάσταση.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024