Εκκένωση ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο: 27 ΜΚΟ ζητούν τον σεβασμό των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο
Είκοσι επτά ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τον σεβασμό και την προστασία των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο και τη διατήρηση της παλιάς δομής του Καρά Τεπέ, όπου μπορεί να υπάρξει μέριμνα και σεβασμός για τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων
Είκοσι επτά ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη σημερινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας στο πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, ζητούν τον σεβασμό και την προστασία των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο και τη διατήρηση της παλιάς δομής του Καρά Τεπέ, όπου μπορεί να υπάρξει μέριμνα και σεβασμός για τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων.
Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, η εκκένωση της δομής στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου έγινε «χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επρόκειτο να αποφανθεί επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων δύο ευάλωτων υποθέσεων που είχαν ζητήσει την αναστολή της απομάκρυνσής τους».
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Διεθνής Αμνηστία, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Echo100Plus, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Intervolve, International Rescue Committee, Intersos Hellas, Κέντρο Διοτίμα, Legal Centre Lesvos, Mobile Info Team, Odyssea, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Oxfam, Refugee Rights Europe, Safe Place Greece, SolidarityNow, Συμβίωση- Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Fenix-Humanitarian Legal Aid, Help Refugees, Hias Ελλάδος και HumanRights360.
Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις 6.30 σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών αιτούντων άσυλο που λειτουργούν στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο από την οργάνωση «Lesvos Solidarity». Σύμφωνα με tweet της Lesvos Solidarity, δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και ομάδας ψυχολογικής στήριξης.
- Κιμ Καρντάσιανς: Πέθανε η γιαγιά της – Το συγκινητικό μήνυμα της οικογένειας
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
- Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Ο Βίντσιτς σφυρίζει τον τελικό του Μουντιάλ – Τα δάκρυα του Σλοβένου τη στιγμή της ανακοίνωσης (vid, pics)
- Εγκληματική οργάνωση διακινούσε μετανάστες – Πώς δρούσε από τον Έβρο έως τη Θεσσαλονίκη
- Μηχανογραφικό: Μέχρι στις 2 το μεσημέρι η δυνατότητα διαγραφής σχολών
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442