Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Νέα περιοριστικά μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για ανάσχεση του ιού

Κοροναϊός : Νέα περιοριστικά μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για ανάσχεση του ιού

Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη καθώς στη μία χώρα με την άλλη καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων

Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη καθώς στη μία χώρα με την άλλη καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

«Παρ’ όλο που τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα και πιο συντονισμένα από ό,τι στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πολίτες, οι οικογένειες και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία τους», ανέφερε χθες, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή,  λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου για το συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του Covid-19.

Αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο Μακρόν

Μια σειρά μέτρων, αρκετά αυστηρότερων, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων και των απωλειών από τον Covid-19.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την εφαρμογή lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτή την περίοδο οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

Την ίδια ώρα, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αντίθετα τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, εκτός εκείνων που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να επιστρέψουμε σε lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων, ενώ όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

«Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει εκτός εάν υπάρχει οικονομία που θα το υποστηρίζει. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτα και να δεχτούμε ανοσία της αγέλης» ξεκαθάρισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μερικό lockdown στη Γερμανία

«Πάρα πολύ δύσκολη μέρα» χαρακτήρισε χθες, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κοροναϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησανχθες  σε μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.774 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 481.013, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 89 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.272 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Σαρώνει ο κοροναϊός σε Ισπανία και Ιταλία

Σχεδόν κατά 20.000 ασθενείς αυξήθηκε ο απολογισμός του κοροναϊού στην Ισπανία μέσα σε ένα 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 1.136.503.

Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να αναμένει να αποδώσουν τα αναμενόμενα η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ιταλία : Οι θετικοί ξεπερνούν τους θεραπευμένους

Παράλληλα, νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους 205 άνθρωποι, ενώ τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 24.991, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας.

Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αυτή τη στιγμή στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.

Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας στον δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, σε μια νέα προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού, κι ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.

Η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, όμως όχι για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας όταν κυκλοφορούν μόνοι τους σε έναν δημόσιο δρόμο.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νέου κοροναϊού με 3.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024