Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία - κοροναϊός: Εφιαλτικό «Déjà vu» από την Παρασκευή – Δεύτερο εθνικό lockdown για έναν μήνα τουλάχιστον

Γαλλία – κοροναϊός: Εφιαλτικό «Déjà vu» από την Παρασκευή – Δεύτερο εθνικό lockdown για έναν μήνα τουλάχιστον

Σε καραντίνα ξαναμπαίνει  Γαλλία από την Παρασκευή και τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της Covid-19, «το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε καραντίνα ξαναμπαίνει  Γαλλία από την Παρασκευή και τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της Covid-19, «το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ιός νίκησε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις

«Ο ιός κυκλοφορεί σε μια ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν περίμεναν», είπε ο Μακρόν.

«Αποφάσισα ότι θα πρέπει να ξαναμπούμε από την Παρασκευή στην καραντίνα που είχε σταματήσει τον ιό. (Το μέτρο) αφορά όλη την επικράτεια», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος χτες.

Τα τρία βασικά σημεία του lockdown

«Το λοκντάουν θα προσαρμοστεί σε τρία βασικά σημεία: τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, η εργασία θα μπορεί να συνεχιστεί, θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Εάν δεν γίνει τίποτα, η Γαλλία κινδυνεύει να γνωρίσει «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ορισμένοι συνηγορούν υπέρ του να μην γίνει τίποτα και να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, αυτό που ονομάζουμε να αναζητήσουμε τη συλλογική ανοσία (…). Το επιστημονικό συμβούλιο αξιολόγησε τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, είναι αδυσώπητες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημάνει τη διαλογή των ασθενών στα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, «όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (…) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων».

Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους».

«Ένα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι και αλληλέγγυοι», παρά την «κόπωση» που νιώθουν.

«Όπως όλοι οι γείτονές μας, έχουμε κυριευτεί από την αιφνίδια επιτάχυνση της επιδημίας από έναν ιό που μοιάζει να αυξάνει τη δύναμή του δεδομένου ότι ο χειμώνα πλησιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν…. Όλοι μας στην Ευρώπη αιφνιδιαστήκαμε από την εξέλιξη του ιού», υπογράμμισε ο Μακρόν.

«Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο», τόνισε.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024