Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναίός : Έρευνα δείχνει ότι τα αντισώματα μειώνονται σχετικά γρήγορα

Κοροναίός : Έρευνα δείχνει ότι τα αντισώματα μειώνονται σχετικά γρήγορα

Τα αντισώματα κατά του κοροναϊού στον οργανισμό μειώνονται σχετικά γρήγορα, εξασθενώντας έτσι τη φυσική ανοσία, δείχνει βρετανική έρευνα

Το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα στον οργανισμό κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2, μειώθηκε από 6% στο τέλος Ιουνίου, στο 4,4% το Σεπτέμβριο, δηλαδή σε αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των αντισωμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.

Αυτό, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, εγείρει την ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αρχικά αποτελέσματα, μέσω τεστ αντισωμάτων το καλοκαίρι σε περίπου 100.000 ανθρώπους, είχαν δείξει ότι το 6% περίπου του πληθυσμού της Αγγλίας διέθετε αντισώματα. Τα νέα πιο πρόσφατα τεστ το φθινόπωρο σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του κοροναϊού έχει πέσει στο 4,4% του αγγλικού πληθυσμού.

Το γεγονός ότι τα αντισώματα κατά του νέου ιού φαίνονται να μειώθηκαν σχετικά γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί πιθανώς ένδειξη πως η προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19 μπορεί να μην έχει διάρκεια, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις υγειονομικές αρχές, ιδίως όσο δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτελεσματικό και ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο.

Οι επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιολογίας Γουέντι Μπάρκλεϊ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη μελέτη React-2 και τη σχετική επιστημονική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέφεραν πως η γρήγορη εξαφάνιση των αντισωμάτων δεν θα έχει κατ’ ανάγκη επιπτώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Ένα καλό εμβόλιο μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία», ανέφερε η Μπάρκλεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν».

Μείωση αντισωμάτων

«Βλέπουμε τα αντισώματα να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι αυτά από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα στοιχεία και με βάση όσα γνωρίζουμε για τους άλλους κοροναϊούς, θα έλεγα ότι φαίνεται η ανοσία να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό που μειώνονται τα αντισώματα και αυτό είναι μια ένδειξη για εξασθενημένη ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού», πρόσθεσε. Πιο έντονη ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί και δεν είχαν αντιληφθεί την αρχική λοίμωξη από κοροναϊό, κάτι που έχουν δείξει και άλλες μελέτες.

Είναι γνωστό ότι τα αντισώματα μειώνονται σταδιακά, όμως πόσο γρήγορα αυτό συμβαίνει και πόσο πολύ πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, αυτό διαφέρει από ιό σε ιό. Στην περίπτωση του κοροναϊού SARS-CoV-2 τα πράγματα παραμένουν ακόμη ασαφή.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Μπάρκλεϊ, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο είναι το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων για να προστατευθεί κάποιος από λοίμωξη ή επαναλοίμωξη Covid-19. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να είναι ένα επίπεδο παρόμοιο με το «κατώφλι» ανίχνευσης των αντισωμάτων στα σχετικά τεστ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με τους τέσσερις εποχικούς κοροναϊούς του κρυολογήματος και θεωρούν πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το νέο κοροναϊό, δηλαδή η φυσική ανοσία και προστασία που παρέχουν τα αντισώματα δεν θα είναι μακρόχρονη. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναλοίμωξης από Covid-19 στον κόσμο.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024