Οι απαντήσεις που υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα σε θέματα τόσο σημαντικά όπως αυτά της υγείας, πρέπει να προβάλλονται όλο και περισσότερο

Είναι σημαντικό σε θέματα που αφορούν την υγεία, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι ειδικοί-επιστήμονες.

Πόσο βοηθάει η μάσκα;

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, την απάντηση δίνει μια νέα έρευνα στην οποία επιστήμονες κατέγραψαν με και χωρίς μάσκες την πορεία των σταγονιδίων που εκπέμπουμε όταν βήχουμε.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύννεφο σταγονιδίων τα οποία χωρίς μάσκα φτάνουν σε απόσταση έως και 6 μέτρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

διασπείρεται με τα σταγονίδια και μπορεί να μολύνει όποιον εκτεθεί σε αυτά. Η νέα μελέτη, όμως, έδειξε ότι ο όγκος που έχει το σύννεφο των σταγονιδίων είναι:

  • Επτά φορές μικρότερος όταν χρησιμοποιούμε χειρουργική μάσκα
  • 23 φορές μικρότερος όταν χρησιμοποιούνται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 (συνιστώνται για χρήση στα νοσοκομεία)

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το σύννεφο των σταγονιδίων δημιουργείται μέσα στα πρώτα 5-8 δευτερόλεπτα από την έναρξη του βήχα. Ύστερα αρχίζει να διαλύεται και τα σταγονίδια, που έχουν μεγάλο μέγεθος, «προσγειώνονται» στα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο.

Αν κάποιος τα αγγίξει και ύστερα φέρει τα χέρια του στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, μπορεί να μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

«Ανακαλύψαμε πως οι μάσκες προσώπου μειώνουν σημαντικά την ακτίνα διασποράς των εκπνεομένων σταγονιδίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Rajneesh Bhardwaj, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης (Μουμπάι), στην Ινδία. «Αυτό μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο διασποράς της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός».

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα ότι η χρήση χαρτομάντιλου και ο βήχας στο εσωτερικό του αγκώνα επίσης μπορεί να περιορίσουν κάπως το σύννεφο του βήχα.

Πρακτική εφαρμογή

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα τα ευρήματά τους για να δημιουργήσουν μία φόρμουλα, που θα επιτρέπει να υπολογίσουν:

  • Τον μέγιστο αριθμό των ανθρώπων που μπορούν με ασφάλεια να νοσηλεύονται στον θάλαμο ενός νοσοκομείου
  • Τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να κυκλοφορεί ο αέρας στους κλειστούς χώρους για να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού.

Οι υπολογισμοί τους αφορούν την παραμονή, με ή χωρίς μάσκα, σε χώρους όπως:

  • Δωμάτια
  • Ανελκυστήρες
  • Κινηματογράφους
  • Αυτοκίνητα
  • Καμπίνες αεροπλάνων
  • Εστιατόρια

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr