Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Βίντεο σε αργή κίνηση δείχνει τι συμβαίνει όταν μιλάμε ή βήχουμε με μάσκα και χωρίς - Εντυπωσίασε και τον Φάουτσι

Κοροναϊός : Βίντεο σε αργή κίνηση δείχνει τι συμβαίνει όταν μιλάμε ή βήχουμε με μάσκα και χωρίς – Εντυπωσίασε και τον Φάουτσι

Αυτό το βίντεο στο YouTube δείχνει πόσο αναγκαίες είναι στη μάχη κατά του κοροναϊού οι μάσκες προσώπου.

Ακόμα και τον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, εντυπωσίασε βίντεο στο YouTube που δείχνει σε αργή κίνηση τι συμβαίνει όταν μιλάμε και όταν φτερνιζόμαστε με και χωρίς μάσκα προσώπου.

Ο Γκάβιν Φρι από το κανάλι The Slo Mo Guys κατέγραψε τον εαυτό του να απαριθμεί φωναχτά μέχρι το τέσσερα με και χωρίς μάσκα και στη συνέχεια έπραξε το ίδιο όταν έβηχε και όταν φτερνιζόταν. Έπειτα, επιβράδυνε περίπου 40 φοές το βίντεο έτσι ώστε να φαίνεται πόσα σωματίδια αποβάλλονται ακόμη.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς – ακόμη και στον ίδιο τον δημιουργό του βίντεο – και δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας.

Το βίντεο των Slo Mo Guys, που έχουν 13,9 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, έχει σχεδόν 700.000 προβολές στο YouTube και ενώ δεν είναι τεχνικά περίπλοκο το γύρισμά του, θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως καταγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο την επικινδυνότητα μετάδοσης από τα σωματίδια.

Έπαινοι από τον Φάουτσι

Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι επαίνεσε το βίντεο, λέγοντας ότι: «Νομίζω ότι αυτό που μόλις δείξατε είναι μια ωραία επίδειξη της σημασίας του να φοράμε μάσκες και καλύμματα προσώπου».

Ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ» παρατήρησε και τη διαφορά στην εκτόξευση των σωματιδίων με και χωρίς μάσκα.

«Βίντεο σαν και αυτά δείχνουν ότι ένας από τους λόγους που είναι σημαντικό να φοράμε κάλυμμα προσώπου είναι ότι γνωρίζουμε ότι 40 – 45% των ατόμων που έχουν μολυνθεί [με κοροναϊό] δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότερες μολύνσεις μεταδίδονται από ασυμπτωματικούς», σχολίασε.

Ο δρ. Φάουτσι είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν είναι ότι αν μιλάνε, ακόμα κι αν δεν το κάνουν δυνατά, ή εάν τραγουδάνε, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο από την ομιλία, αυτά τα σωματίδια που βγαίνουν, μπορούν να μείνουν στον αέρα για μια χρονική περίοδο. Κάποια από αυτά μπορεί να πέσουν στο έδαφος, γι’ αυτόν τον λόγο κρατάμε απόσταση δύο μέτρων. Κάποια όμως παραμένουν στον αέρα για ένα χρονικό διάστημα».

«Για τον λόγο αυτό, είναι τόσο σημαντικό να φοράμε καλύμματα προσώπου. Το αποδείξατε με όμορφο τρόπο απλά λέγοντας «ένα, δύο, τρία τέσσερα».

Με αφορμή το βίντεο, ο Φάουτσι τάχθηκε ξανά υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας παντού στις ΗΠΑ.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024