Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «νεκρός χρόνος»

Ο «νεκρός χρόνος»

Αν ο Ερντογάν φτιάχνει και έναν άλλο εχθρό λίγο πιο πέρα από τα μέρη μας, αυτό λογικά θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα δικά μας - ασχολείται με τον Μακρόν, δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Είναι καλό τώρα που ο Ερντογάν βρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν και εκείνος ανταποδίδει στα ίσα και χωρίς περιστροφές; Κάθισα και το σκέφτηκα. Γιατί να είναι κακό, καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν βρήκα, η αλήθεια είναι, τίποτε το μεμπτόν. Αν ο Ερντογάν φτιάχνει και έναν άλλο εχθρό λίγο πιο πέρα από τα μέρη μας, αυτό λογικά θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα δικά μας – ασχολείται με τον Μακρόν, δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Είναι ως εκ τούτου καλό; Δεν είμαι βέβαιος. Για την ακρίβεια, δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Γιατί ο τύπος, ο Ερντογάν δηλαδή, μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει τα ανακλαστικά της Γαλλίας επιτιθέμενος ή δημιουργώντας θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Για να διαπιστώσει αν οι Γάλλοι θα σπεύσουν στο πλευρό μας ή όχι. Μακιαβελικό ίσως, αλλά είναι μια υπόθεση εργασίας. Σημαντική και ως εκ τούτου καλό είναι να έχουμε τον νου μας. Γιατί για μας σημασία έχει ο «νεκρός χρόνος». Η αρπαγή με ρεσάλτο ενός μικρού νησιού ή μιας βραχονησίδας θα μπορούσε δυνητικά να εξελιχθεί σε μια αντίστοιχη της Κύπρου υπόθεση: 40 και 50 χρόνια θα τρέχουμε πίσω από τους Τούρκους, μέχρι να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ο «νεκρός χρόνος» είναι το πρόβλημα. Οχι οι φανφάρες που εκστομίζει κάθε τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν…

Κίνηση – ματ

Κάτω από αυτό το πρίσμα, επιθυμώ να αναδείξω μια πρόταση που διατύπωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ένα διάστημα υπουργός Αμυνας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Τι είπε ο Πάνος και, κατά τη γνώμη μου, οφείλει η κυβέρνηση να το αξιολογήσει, διότι θεωρώ πως πρόκειται για πρόταση σοβαρή και αξιοποιήσιμη; Να παραχωρηθεί η βάση που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στη Λέρο στη Γαλλία, ώστε να μπορεί να ναυλοχεί εκεί δύναμη του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού!

Αν συμβεί τελικά, αποτιμώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια κίνηση – ματ και σε ό,τι αφορά εμάς και σε ό,τι αφορά τους Γάλλους, και θα δημιουργούσε τετελεσμένα σε μια περιοχή πολύ κρίσιμη, στην οποία η Τουρκία κάνει αυτή την περίοδο παιχνίδι.

Επισημαίνω επίσης, επειδή πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, ότι η Λέρος είχε αποτελέσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απόρθητο φρούριο των Ιταλών και πως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας διεξήχθησαν αιματηρές μάχες επί πολλές ημέρες μεταξύ των Γερμανών και των συμμαχικών δυνάμεων για την κατάληψη της νήσου. Το δε λιμάνι που διαθέτει στο Λακκί, όπου και η βάση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.

Επανέρχομαι, γιατί παρασύρθηκα από ταξιδιωτικές εντυπώσεις: η πρόταση Παναγιωτόπουλου είναι κάτι καινούργιο και καλό είναι να εξεταστεί σοβαρά…

Προφήτης

Το άλλο που έχει σημασία είναι το γιατί ο Μακρόν ουσιαστικά κάνει τη χάρη του Ερντογάν – τον βοηθάει να εξυπηρετήσει τις τρελές ιδέες που έχει στο κεφάλι του. Με αφορμή την υπόθεση του αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή από τον 18χρονο τσετσένο μαθητή του (άλλη μια παράξενη ιστορία στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων: ένας Τσετσένος από μια περιοχή στου διαόλου τη μάνα, που λέμε, ταξιδεύει ανάμεσα από καμιά δεκαριά χώρες, με κλειστά σύνορα επαναλαμβάνω, φτάνει στη Γαλλία, εγκαθίσταται στο Παρίσι, πηγαίνει σχολείο και παράλληλα έχει αποκαταστήσει και σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος), κάνει το λάθος (ο Μακρόν) να προκαλέσει τη μουσουλμανική κοινότητα. Ποιος αντιδράει πρώτος από όλους τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών του κόσμου; Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας; Ο βασιλιάς του Μπρουνέι; Ο πρόεδρος της Ινδονησίας; Ο εμίρης του Κατάρ; Οχι, ουδείς εξ αυτών. Ο Ερντογάν. Και κάπως έτσι καίνε τις σημαίες της Γαλλίας και τις φωτογραφίες του Μακρόν, στον μουσουλμανικό κόσμο, και αναπέμπουν ύμνους στον Ερντογάν…

Προφήτη θα τον προαγάγουν στο τέλος, να μου το θυμηθείτε…

(Επίσης δεν μου προξενεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι χθες ο Ερντογάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο σε μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων! Διότι, τάχα μου, ο Μακρόν ενθαρρύνει τις φασιστικές επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων – ήτοι, εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Τέλεια…)

Πολιτικό αδιέξοδο

Σκεφτόμουν χθες τι μας έμεινε από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα (του Σταϊκούρα, ρε παιδιά!), υπουργού Οικονομικών, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε με θέρμη ο πρόεδρος Αλέξης και οι συν αυτώ. Εψαξα, έψαξα, έψαξα, ρώτησα και έναν δυο – τίποτε. Δεν μας έμεινε τίποτε. Απλώς καταλάβαμε για μία ακόμη φορά το τραγικό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο πρόεδρος Αλέξης, ο οποίος ούτε λόγο έχει, ούτε επιχειρήματα, ούτε πολύ περισσότερο πείθει.

Είναι καλό ή κακό αυτό; θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος, αν υπάρχει κάποιος τέτοιος ανάμεσά μας. Καλό δεν το λες. Κακό είναι. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να είναι οργανωμένη μέχρι την τελευταία λέξη για να μπορεί με αξιοπιστία και σοβαρότητα να ελέγχει και να εγκαλεί την κυβέρνηση. Μια αντιπολίτευση της πλάκας, όπως εν προκειμένω κάνει 16 μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μεταβληθεί η κυβέρνηση σε έναν ανεξέλεγκτο οργανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις δικές του απαιτήσεις.

Γι’ αυτό θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά: έχει μια βαριά αποστολή να φέρει εις πέρας ο Αλέξης Τσίπρας, πολύ σημαντική. Και όσο αναλώνεται σε ανόητες κινήσεις, όπως η πρόταση μομφής της περασμένης εβδομάδας κατά Σταϊκούρα, στην ουσία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διαιωνίζει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα και από την άλλη να δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμφανίζεται παντοδύναμη. Με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για τη συνέχεια…

(Σοβαρή αντιπολίτευση σημαίνει σκληρή δουλειά και οργάνωση. Και δεν τους βλέπω διατεθειμένους εκεί στην Κουμουνδούρου. Ακόμη ασχολούνται με το πώς και γιατί έχασαν τις εκλογές πριν από 16 μήνες. Αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται, παιδιά…)

Φαινόμενο ή τάση;

Ο «πολλά βαρύς και όχι» Πολάκης εξακολουθεί να επιτίθεται κατά του in.gr, του κορυφαίου ενημερωτικού site της χώρας, με αφορμή το γεγονός ότι αναλύοντας τις κινήσεις του, την περασμένη εβδομάδα, συνάδελφός μου διέγνωσε ότι πίσω από την επίθεσή του μέσω του Facebook κατά του Στουρνάρα («ελεεινέ και τρισάθλιε αρχιτραπεζίτη, την άλλη φορά θα είναι αλλιώς») ήταν το γεγονός ότι επέκειτο η δίκη του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την παράνομη ηχογράφηση του Στουρνάρα. Πρόκειται για τη δίκη για την οποία σας ενημέρωσα λεπτομερώς χθες – όπου ο νταής αυτός δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, επειδή ο συνήγορός του ασθενούσε από πνευμονία, όπως είχε διαγνώσει… γιατρός του Βόλου (γιατρός του Βόλου για δικηγόρο των Αθηνών, ωραίο!)!!

Κατά τα ειωθότα, καθυβρίζει τους συναδέλφους μου, απειλεί, συκοφαντεί, εκφοβίζει. Ο Πολάκης. Ο Τσίπρας είναι ικανοποιημένος με αυτό; Συμφωνεί; Επικροτεί; Τον εκφράζει τέλος πάντων αυτή η συμπεριφορά; Για να ξέρουμε επιτέλους αν ο Πολάκης είναι φαινόμενο ή τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024