Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μυστική στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ουκρανίας : Η βόμβα Ερντογάν στο υπογάστριο της Μόσχας

Μυστική στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Ουκρανίας : Η βόμβα Ερντογάν στο υπογάστριο της Μόσχας

Η Τουρκία συνεργάζεται στρατιωτικά με την Ουκρανία ακόμα και σε μυστικά προγράμματα ανάπτυξης drones, επιδιώκοντας δυναμική διείσδυση σε περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη Ρωσία, γεγονός που σύμφωνα με ρώσους εμπειρογνώμονες αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τη Μόσχα.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Τουρκία έδειξε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για βαθιά στρατιωτική συνεργασία με την Αγκυρα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ηγέτη της Ουκρανίας, υπογράφηκε πακέτο συμφωνιών με την Τουρκία την περασμένη Παρασκευή, επιτρέποντας σε τουρκικές εταιρείες, μαζί με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Προκαλούν ανησυχία

Ο Ζελένσκι είπε στην Αγκυρα ότι το Κίεβο αναμένει να συνεργαστεί με τον γείτονα της Μαύρης Θάλασσας στην κατασκευή κινητήρων, την ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, την παραγωγή πλοίων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), γράφει η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta.

Η από κοινού κατασκευή επιθετικών UAV είναι ο πιο ελπιδοφόρος τομέας αυτής της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.

Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν στο μέτωπο του Καραμπάχ έχουν δείξει σημαντική απόδοση.

Σύμφωνα με τους ουκρανούς πολιτικούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Ντονμπάς και την Κριμαία σε «επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».


Το Bayraktar TB2 drone (aa.com.tr)

Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Γεβχέν Ντομπριάκ πιστεύει ότι «εάν η ουκρανο-τουρκική συνεργασία φτάσει σε παραδόσεις drone, μπορούν να εμφανιστούν ελεύθερα στον ουρανό πάνω από το Ντονμπάς».

Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον Ντομπριάκ, «η Ρωσία δεν θα παραμείνει στην άκρη και θα αναπτύξει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στις ανακηρυχθείσες δημοκρατίες».

Ερχονται απειλές

Και δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για την Κριμαία: Εκεί ο εναέριος χώρος καλύπτεται εδώ και καιρό από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400.

Αλλά έρχονται απειλές από την Ουκρανία και, όπως αποδεικνύεται, η Τουρκία τις υποστηρίζει παρασκηνιακά.

Το 2019, η Ουκρανία έχει ήδη αγοράσει επιθετικά drone Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina. Πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές τους, οι οποίες θεωρήθηκαν επιτυχημένες.

Αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Ντονμπάς. Και στις αρχές Οκτωβρίου 2020, ο γενικός διευθυντής της Ukrspetsexport, Βαντίμ Νόζντρια, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να αγοράσει άλλα 48 drone Bayraktar TB2 από την Τουρκία και να ξεκινήσει την κοινή παραγωγή τους, και για τους σκοπούς αυτούς ήδη αναζητείται χώρος.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι παράγοντες δείχνουν ότι τα τουρκο-ουκρανικά UAV θα έχουν καλύτερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά από το drone Bayraktar TB2.

Μυστική κατασκευή drones

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η χρήση ουκρανικών κινητήρων σε πολλά υποσχόμενα τουρκικά UAV.


Το Akıncı drone (aa.com.tr)
Και αυτή η εμπειρία υπάρχει ήδη, καθώς το Κίεβο και η Αγκυρα συνεργάζονται κρυφά στην παραγωγή επιθετικών drones τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν διαφημίζεται.

Τον Αύγουστο του 2019, τα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν δοκιμές ενός πιο ισχυρού από το τουρκικό drone Bayraktar TB2, το Bayraktar Akıncı, στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι ουκρανικοί κινητήρες turboprop AI-450C.

Χάρη σε αυτούς, η ικανότητα μεταφοράς του αεροσκάφους είναι σχεδόν διπλάσια από του BayraktarTB2.

Μπορεί να μείνει στον αέρα ολόκληρη μέρα και σηκώνει διπλάσιο βάρος πυρομαχικών. Ορισμένα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά (υψόμετρο, χρόνος και εύρος χρήσης) του επιτρέπουν να είναι απρόσιτο από τα τακτικά συστήματα άμυνας του εχθρού. Αυτό το UAV θεωρείται ήδη στρατηγικό drone. Και, φυσικά, η Αγκυρα ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό.

Οι εχθρικές δηλώσεις του Ερντογάν

«Αντιλαμβανόμαστε την Ουκρανία ως βασική χώρα όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Και σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζαμε πάντα, υποστηρίζαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

» Η Τουρκία δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με τον Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.


Από τη συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν στην Αγκυρα (Reuters)

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δυναμική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ιδίως στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.

«Δίνουμε οδηγίες στα υπουργεία Αμυνας και σε άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες των δύο χωρών να διασφαλίσουν την επιτυχή υλοποίηση όλων των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν.

«Αντι-ρωσική»

«Αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί αντι-ρωσική. Ποια είναι η προσάρτηση της Κριμαίας; Η Τουρκία κατέλαβε σημαντικό μέρος της Συρίας, υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ απαιτούν να σταματήσει η αιματοχυσία.

»Η Ουκρανία, η οποία προκάλεσε στρατιωτική σύγκρουση στο Ντονμπάς, υποστηρίζει την Τουρκία. Και τώρα θα παράγουν ισχυρά και πολλά υποσχόμενα όπλα – επιθετικά UAV που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες αυτές τις συγκρούσεις.

»Αυτό είναι ένα πλήγμα για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Ποπόφ στη NG.

Πηγή: ng.ru, echedoros-a.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024