Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «μαύρο» χρήμα της Novartis

Το «μαύρο» χρήμα της Novartis

Οπως πληροφορήθηκα, ο έλεγχος για όσους κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος έχει επεκταθεί σε βάθος 15ετίας, από το 2005 και εντεύθεν, με στόχο να εντοπιστεί η ροπή μαύρου χρήματος από τη Novartis προς τους γιατρούς κατά την περίοδο κατά την οποία εκτοξεύθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Εχω «φρέσκο», κάτι σαν το τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης από τον φούρνο του Λαλάκου στο Κουκάκι, ρεπορτάζ για το άλλο σκέλος του σκανδάλου της Novartis, αυτό που αφορά τους γιατρούς. Για τους πολιτικούς τα λέγαμε χθες, σήμερα λοιπόν θα ενημερώσω ότι προχωράει κανονικά η υπόθεση για τους περίπου 4.500 γιατρούς, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τα στοιχεία που παρείχαν οι ελβετικές Αρχές ότι έλαβαν χρήματα από την εταιρεία προκειμένου – κατά τις κατηγορίες – να συνταγογραφήσουν φάρμακά της.

Ηδη καλούνται από τις αστυνομικές Αρχές για να καταθέσουν ανωμοτί γιατροί που έχουν εντοπιστεί στα στοιχεία να έχουν λάβει άνω των 15.000 ευρώ από την εταιρεία. Υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι, με βάση αυτό το πλαφόν γιατροί όλων των κατηγοριών, είναι λιγότεροι από 500 και, όπως πληροφορήθηκα, γι’ αυτούς τους λίγους, η κατηγορία που τους βαραίνει είναι δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος. Οι υπόλοιποι, περίπου 4.000, που έχουν εντοπιστεί να έχουν λάβει διάφορα ποσά κάτω του ορίου των 15.000 ευρώ κατηγορούνται για δωροληψία σε βαθμό πλημμελήματος.

Οπως πληροφορήθηκα, ο έλεγχος για όσους κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος έχει επεκταθεί σε βάθος 15ετίας, από το 2005 και εντεύθεν, με στόχο να εντοπιστεί η ροπή μαύρου χρήματος από τη Novartis προς τους γιατρούς κατά την περίοδο κατά την οποία εκτοξεύθηκε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Πληροφορήθηκα επίσης ότι κατά την προσέλευσή τους στις αστυνομικές Αρχές προς ανωμοτί κατάθεση οι κατηγορούμενοι εφοδιάζονται, όπως είναι λογικό, με αντίγραφο της δικογραφίας, η οποία αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες, το οποίο τους παραδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, σε… USB χωρητικότητας… 64 Giga!!!

Μου είπαν επίσης ότι στα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι ελβετικές Αρχές σχετικά με το μαύρο χρήμα της Novartis αναφέρονται λεπτομερώς οι κινήσεις που έχουν γίνει σε καθένα γιατρό χωριστά, ο οποίος αναγράφεται με το όνομά του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό του λογαριασμού στον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα, τη διεύθυνση του σπιτιού του – τα πάντα όλα, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Αλέφαντος!

Επιρροές και διακρίσεις

Το «μαντάτο» εκ Βρυξελλών μάς ήρθε εκεί στις αρχές της εβδομάδας. Ο Μήτσος Παπαδημούλης, ο εκ Λυγκιάδων Ιωαννίνων ορμώμενος, πατριώτης μου δηλαδή, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δέκα ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ρώτησα, έμαθα και ιδού το αποτέλεσμα των ερωταποκρίσεων: η μελέτη (ανάδειξης του Παπαδημούλη) έχει γίνει από μια συμβουλευτική εταιρεία, η οποία κάνει lobbying στις Βρυξέλλες.

Στην περίπτωση του Παπαδημούλη αναφέρεται όντως στη γενικότερη επιρροή που ασκεί στο Κοινοβούλιο και αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η μεγαλύτερη μαζί με εκείνη των Γερμανών και των Γάλλων (6), και υπεύθυνος από την Αριστερά/GUE για πολλούς φακέλους υποθέσεων που φτάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθότι ανήκων σε μικρή πολιτική ομάδα, την Αριστερά/GUE, είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις πολλούς φακέλους, καθώς στην ίδια επιτροπή η Σοσιαλιστική Ομάδα, ας πούμε, μπορεί να έχει 32 μέλη – 16 κύρια, 16 αναπληρωματικά -, ενώ αντιστοίχως η δική του ευρωομάδα 10 μέλη – 5 κύρια, 5 αναπληρωματικά – για τον ίδιο αριθμό φακέλων. Σε επίπεδο χώρας, γιατί μετριέται και αυτό, Ελλάδος πρώτος είναι ο Μήτσος Παπαδημούλης, δεύτερος ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (αν και προέρχεται από μικρότερο κόμμα) και τρίτος ο νεοδημοκράτης Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οπως ήταν φυσικό, και λογικό, ρώτησα και για τη φίλη μου Εύα Καϊλή πώς τα πάει. Μου είπαν λοιπόν ότι έχει καταφέρει να αναφέρεται στη σχετική έκθεση ως 2η στην (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θα πω) επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη, παρά το γεγονός ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής. Και παράλληλα έχει οριστεί από τη Σοσιαλιστική Ομάδα Πρόεδρος σε μια άτυπη ομάδα για την τεχνητή νοημοσύνη ενός επιστημονικού δικτύου που έχει δημιουργήσει το Κοινοβούλιο και στο οποίο συμμετέχουν και ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου. Επίσης η Εύα έχει καταταγεί στη 13η θέση μεταξύ όλων των ευρωβουλευτών στον τομέα των συνεργασιών, εκεί δηλαδή όπου μετράνε πόσες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο έχουν συνυπογραφεί και από άλλες πολιτικές ομάδες. Μια χαρά τα πάνε τα παιδιά, συμπεραίνω…

Θρίλερ στα Κατεχόμενα

Είναι κρίσιμες από κάθε άποψη οι εκλογές που διεξάγονται αύριο στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Και είναι κρίσιμες, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το μισοάνοιγμα της παραλιακής ζώνης της Αμμοχώστου, διότι συγκρούονται ο Μουσταφά Ακιντζί, ο νυν «πρόεδρος», με τον εκλεκτό του Ερντογάν, τον Τατάρ, ο οποίος είναι κανονικά his master’s voice.

Οι Ελληνάρες και εδώ και στην Κύπρο, που αρνούνται να βγάλουν τον στόκο από τα αφτιά και τις τσίμπλες από τα μάτια, τους έχουν βάλει και τους δύο στο ίδιο τσουβάλι. Ομως δεν είναι έτσι. Ο Ακιντζί που είναι σοσιαλδημοκράτης είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και αρκετά κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις. Απόδειξη, οι επιθέσεις που δέχεται συνεχώς από τον Ερντογάν, αλλά και οι απειλές κατά της προσωπικής του ακεραιότητας και ζωής από τούρκους εθνικιστές και φασίστες.

Εννοείται πως μακάρι να κερδίσει – αν θέλουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για την επίλυση κάποια στιγμή του Κυπριακού…

Κάθαρση

Να λυθεί το Κυπριακό, αλλά στο μεταξύ ας κάνει και καμία προσπάθεια η κυπριακή πολιτική ηγεσία να αυτοκαθαρθεί. Μη δίνει δικαιώματα να λένε οι εχθροί τής Κύπρου ότι το «Κύπριος» δεν συνιστά καταγωγή, αλλά… επάγγελμα!

Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών της ανεξαρτησίας αλλά και όσων αντιστάθηκαν στην τουρκική εισβολή το 1974 με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο νησί, όπου η διαφθορά έχει πλέον αγγίξει την ηγεσία του πολιτικού προσωπικού της χώρας – σπανίως πρόεδρος Βουλής έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας παγκοσμίως. Βεβαίως ο άνθρωπος αυτός παραιτήθηκε από τη θέση του. Βεβαίως υπήρξε ομόθυμη και διακομματική καταδίκη τόσο εις βάρος του όσο και εις βάρος βουλευτή του ΑΚΕΛ που αναμείχθηκε στο σκάνδαλο και εξαναγκάστηκε από το κόμμα του να παραιτηθεί αμέσως. Αλλά αρκούν αυτά όλα για να ηρεμήσει η πολιτική ζωή του νησιού και παράλληλα να επαναποκτήσει ο πολιτικός κόσμος την εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινωνίας; Νομίζω πως δεν αρκούν.

Το καλύτερο για τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα ήταν, νομίζω, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Να αναδείξει ο κυπριακός λαός τους καθαρούς που θέλει να τον εκπροσωπήσουν και να στείλει τους «βρωμιάρηδες» στο σπίτι τους. Είναι η μόνη λύση, πιστεύω…

(Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο για την αποτελούμενη από 56 βουλευτές Βουλή των Αντιπροσώπων είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο, συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021. Στις προηγούμενες εκλογές του 2016 – διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια – πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός του προέδρου Αναστασιάδη και δεύτερο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ).

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024