Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γη της Επαγγελίας» : Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε το βιβλίο της χρονιάς

«Γη της Επαγγελίας» : Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε το βιβλίο της χρονιάς

Τα απομνημονεύματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο στις 17 Νοεμβρίου, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αίσθηση

Μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που μας έχει αφήσει το 2020, είναι ότι η πολιτική ζωή των ΗΠΑ έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες. Με την πανδημία να εξακολουθεί να μαστίζει την υπερδύναμη, τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να είναι ένα από τα εκατομμύρια κρούσματα της χώρας, τα περιοριστικά μέτρα να έχουν κοστίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και την φημολογία για πιθανή άρνηση του Τραμπ να παραδώσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές να δημιουργεί ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοσταλγούν τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Το πολιτικό περιβάλλον, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που τα απομνημονεύματα του Ομπάμα, με τίτλο  «Η Γη της Επαγγελίας» (θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου αποκλειστικά από τα Public) έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα σε βαθμό που να είναι απαραίτητη η προπαραγγελία τους. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (2009) πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει ήδη δει δύο βιβλία του να γίνονται μπεστ σέλερ, προχωρά στην έκδοση του πιο προσωπικού, λεπτομερούς και ενδοσκοπικού του βιβλίου, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά συγκλονιστικές λεπτομέρειες όχι μόνο της δικής του προσωπικής και πολιτικής ζωής, αλλά και των εσωτερικών διεργασιών στα ανώτερα στρώματα της αμερικανικής εξουσίας.

Οι 768 σελίδες της ελληνικής έκδοσης της «Γης της Επαγγελίας», σε μετάφραση των διακεκριμένων Χρύσας Φραγκιαδάκη και Μάνου Τζιρίτα, διαβάζονται «με μια ανάσα», χάρη στη συναρπαστική αφήγηση του Ομπάμα αλλά και στα ίδια τα γεγονότα που περιγράφονται, και τα οποία σημάδεψαν τη ζωή στον πλανήτη μας. Πολλές από τις πληροφορίες που μοιράζεται με τους αναγνώστες του ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ γίνονται γνωστές για πρώτη φορά, είτε επειδή αποτελούν προσωπικές του αναμνήσεις από γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, είτε επειδή μέχρι πρόσφατα ήταν καταχωρημένες ως «απόρρητες».

Η συγκλονιστική πορεία του Ομπάμα καρέ-καρέ

Ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια, ως ακτιβιστής και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, και φτάνοντας μέχρι και την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, η «Γη της Επαγγελίας» καλύπτει με συνταρακτικές προσωπικές λεπτομέρειες τις σημαντικότερες στιγμές της πολιτικής του καριέρας, και μαζί της την ζώσα ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας.

Έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά το 2008, την εποχή που η χρηματοπιστωτική κρίση συγκλόνιζε τις ΗΠΑ και τον πλανήτη, αλλά και έχοντας αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από εθνικές και διεθνείς προκλήσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα μας καθοδηγεί στα πυκνά γεγονότα της πρώτης προεδρίας του, αλλά και στα βήματα που τον οδήγησαν στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Το συναρπαστικό ταξίδι του ξεκινά από τις πρώτες του πολιτικές φιλοδοξίες και φτάνει μέχρι την καθοριστική νίκη του στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές της Αϊόβα, που έδειξε τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης, και την ιστορική βραδιά της 4ης Νοεμβρίου 2008, όταν και έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εσωτερικές διεργασίες και άγνωστες λεπτομέρειες

Μέσα από τα μάτια του Ομπάμα, βλέπουμε το εκπληκτικό εύρος αλλά και τα αυστηρά όρια της προεδρικής εξουσίας των ΗΠΑ, αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες του κομματικού συστήματος και της διεθνούς διπλωματίας της υπερδύναμης. Από τις σελίδες της «Γης της Επαγγελίας» περνούν οι συσκέψεις στο Οβάλ Γραφείο και την Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, αλλά και στη Μόσχα, το Πεκίνο, το Κάιρο και αλλού. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες του Ομπάμα, που κατόρθωσε να ταυτίσει το όνομά του με την ελπίδα και την αλλαγή, να συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και να διαχειριστεί την σφοδρή οικονομική κρίση.

Προσωπικότητες όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, δύσκολα αλλά ζωτικής σημασίας εγχειρήματα όπως ο Νόμος για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη που ταυτίστηκε με το όνομά του (Obamacare), συγκρούσεις με στρατηγούς για την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, η μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, η διαχείριση του καταστροφικού ατυχήματος της Deepwater Horizon, η διενέργεια της Επιχείρησης Τρίαινα του Ποσειδώνα που κατέληξε στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν… Οι καταιγιστικές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε από τα χέρια μας τη «Γη της Επαγγελίας» μέχρι την τελευταία της σελίδα.

Μια πολύ προσωπική ματιά

Έχοντας μοιραστεί στο παρελθόν στοιχεία για την προσωπική του ζωή, όπως το ότι έχει δοκιμάσει κοκαΐνη και μαριχουάνα ως φοιτητής ή ότι έχει διαβάσει… όλα τα βιβλία Χάρι Πότερ, ο Ομπάμα προχωρά για άλλη μια φορά σε αιφνιδιαστικά ειλικρινείς αποκαλύψεις για τον εαυτό του. Από τις δύσκολες ισορροπίες της υποψηφιότητάς του ως Αφροαμερικανού, που βαρυνόταν από τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς για ένα καλύτερο μέλλον, μέχρι τις ηθικές προκλήσεις των επιλογών που αναγκάστηκε να κάνει ως πρόεδρος, οι σκέψεις και η εσωτερική πληροφόρηση που εκθέτει μπροστά στα μάτια μας, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε όχι μόνο τις δικές του κινήσεις και αποφάσεις, αλλά όλο το πλούσιο παρασκήνιο της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη.

Η αφήγησή του για τις δυνάμεις που του εναντιώθηκαν ανοιχτά στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, εναλλάσσονται με απρόσμενη αρμονία με τις αναμνήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο η ζωή στον Λευκό Οίκο επηρέασε τη σχέση του με τη σύζυγο και τις κόρες του. Ο πρώην πρόεδρος δεν διστάζει να μοιραστεί και τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις του, χωρίς ποτέ να χάνει την πίστη του στις ικανότητες της Αμερικής για πρόοδο.

Παραδίδοντας το βιβλίο στον εκδότη του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση ενός βιβλίου είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, και αυτό είναι ένα βιβλίο για το οποίο είμαι υπερήφανος. Έχω περάσει τα τελευταία χρόνια αναπολώντας την προεδρία μου, και στη «Γη της Επαγγελίας» έχω προσπαθήσει να συμπεριλάβω μια ειλικρινή εξιστόρηση της προεκλογικής μου εκστρατείας και της προεδρικής μου θητείας, των κύριων γεγονότων και προσώπων που τις διαμόρφωσαν• να κάνω μια αποτίμηση των επιτυχιών μου και των λαθών μου• και να περιγράψω τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες αντιπαρατεθήκαμε εκείνη την εποχή οι συνεργάτες μου κι εγώ – και με τις οποίες εξακολουθούμε ως έθνος να παλεύουμε.

Στο βιβλίο αυτό έχω προσπαθήσει επίσης να δώσω στον αναγνώστη μια γεύση του προσωπικού ταξιδιού που ήταν για εμένα και για τη Μισέλ αυτά τα χρόνια, με όλες τις απίστευτες χαρές και λύπες τους. Και τέλος, σε μια στιγμή κατά την οποία η Αμερική συνταράσσεται τόσο έντονα, το βιβλίο καταθέτει κάποιες ευρύτερες σκέψεις μου όσον αφορά το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους – ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν Πρόεδρο χωρίς τη συμμετοχή όλων μας ως ενεργών πολιτών.

Ελπίζω ότι η ανάγνωσή του θα είναι μια ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία, αλλά πάνω από όλα ελπίζω το βιβλίο να εμπνεύσει νέους ανθρώπους σε όλη τη χώρα –και σε όλον τον κόσμο– να πάρουν τη σκυτάλη, να υψώσουν τη φωνή τους και να παίξουν τον ρόλο τους για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο».

Η «Γη της Επαγγελίας», τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα, 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ, από την Athens Bookstore Publications. Το βιβλίο, που θα εκδοθεί ταυτόχρονα σε 25 γλώσσες, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε σκληρόδετη έκδοση για την Ελλάδα και για την Κύπρο και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Public και το public.gr για όλο το 2020. Η αυξημένη ζήτηση επέβαλε την δυνατότητα προπαραγγελίας 1,5 μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία του, προκειμένου οι αναγνώστες να είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν ένα αντίτυπο.

Μπορείτε να προπαραγγείλετε τη «Γη της Επαγγελίας» από εδώ.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024