Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Χρυσής Αυγής : Η ώρα των ποινών μετά την άρνηση ελαφρυντικών και το θλιβερό σόου Λαγού

Δίκη Χρυσής Αυγής : Η ώρα των ποινών μετά την άρνηση ελαφρυντικών και το θλιβερό σόου Λαγού

Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, που κορυφώθηκε την Τετάρτη με την ιστορική απόφαση καταδίκης των χρυσαυγιτών, θα δοθεί την Τρίτη στις 11 το πρωί με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις ποινές στους καταδικασθέντες νεοναζί της εγκληματικής οργάνωσης, μετά την πολύωρη εμπλοκή που προκάλεσε στη δίκη το κακοστημένο σόου του Γιάννη Λαγού.

Σαν μαινόμενος ταύρος εισέβαλε στην δικαστική αίθουσα του εφετείου με έναν μόνο στόχο: να σαμποτάρει την δίκη και να κερδίσει χρόνο, κατηγορώντας τους δικαστές πως είναι προκατειλημμένοι εναντίον του.

Στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και στον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης, που κορυφώθηκε την Τετάρτη με την ιστορική απόφαση καταδίκης των χρυσαυγιτών, θα δοθεί την Τρίτη στις 11 το πρωί με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη.

Παρούσα στη δίκη ήταν σήμερα, για ακόμα μια μέρα, η Μάγδα Φύσσα με εκατοντάδες συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα στην θέα της, όπου βρέθηκε για να δει να καταγράφεται μια ακόμη συντριπτική ήττα των εγκληματιών.

Αφού έγινε γνωστή η απόφαση της έδρας η οποία απέρριψε τα ελαφρυντικά σε όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο καταδικασθείς Λαγός ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές αλλά όχι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του, καθώς δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας.

Θλιβερό σόου Λαγού – Πλεύρη

Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου εμφανίστηκε το πρωί στο Εφετείο, έχοντας μάλιστα καλέσει σε συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα τους υποστηρικτές του, εκτοξεύοντας απειλές.

Στο πλευρό του ως συνήγορος του ο υμνητής του Ιωάννη Μεταξά, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Τη στιγμή πάντως της απορριπτικής απόφασης τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του απουσίαζαν από την αίθουσα.

«Ερχόμενος στο Δικαστήριό σας, νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως όπου υπήρχαν πλήθη έξω από τις αίθουσες και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπερίσπηζαν τους κατηγορουμένους. Ελπίζω το δικαστήριό σας να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ορίζει ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση. Περαιτέρω, δεσμεύει όλες τις δημόσιες αρχές, τους δημότες και τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν τον κατηγορούμενο ως ένοχο. Ολα αυτά υπό την ανοχή του δικαστηρίου σας έχουν παραβιαστεί. Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας, ο οποίος έχει γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας -η οποία απεφάνθη ότι μίλησε η Δημοκρατία- από όλα τα πολιτικά κόμματα και από όλα τα ΜΜΕ. Αυτός ο αυτός ο επηρεασμός μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας», είπε μεταξύ άλλων ο Κώνσταντίνος Πλεύρης.

Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:

Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος,  Γαλανάκης Χρήστος,  Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

«Πόρτα» και για την εξαίρεση της δικαστικής έδρας

Το δικαστήριο απέρριψε -μετά από τρίωρη διάσκεψη- το αίτημα που έχει υποβάλει ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, ο οποίος ζητούσε την εξαίρεση των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε ένοχο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου «της ένδικης αίτησης από την παρούσα σύνθεση δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του Δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία για τη μεροληψία του Δικαστηρίου, και για τους λόγους αυτούς απορρίπτει την αίτηση και έξοδα τα νόμιμα».

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν»

Σε κακοστημένο σόου που δεν έπεισε κανέναν επιδόθηκε ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός  σήμερα στο δικαστήριο, βγαίνοντας μόνος του έξω και αρχίζοντας να φωνάζει στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως θα πάει την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Όλοι αυτοί, τα εγκλήματα που έκαναν, θα πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα κριθούν. Το υποσχέθηκα. Θα τους κάνω να μην ξέρουν από που θα φύγουνε. Δίκαια και νόμιμα. Όλα τα εγκλήματα είναι αυτό» άρχισε να φωνάζει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, σε μία δήλωση πίσω από τα κάγκελα.

Προκλητικός και αμετανόητος, ο καταδικασμένος σε φυλάκιση χωρίς ελαφρυντικά για την ηγετική θέση που είχε στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής θυμήθηκε τώρα τις… αθώες ψυχέ των χρυσαυγιτών.

«Εκμεταλλεύτηκαν 67 αθώες ψυχές. Εμάς και τις οικογένειές μας. Το δίκιο θα περάσει».

Πλεύρης : Είμαι ακροδεξιός – Πείτε με φασίστα

Σε μια παραληρηματική υπεράσπιση του ναζισμού και του φασισμού μετέτρεψε το αίτημα του Γιάννη Λαγού για την εξαίρεση των δικαστών, ο δικηγόρος του Κώστας Πλεύρης.

Ο συνήγορος του ευρωβουλευτή που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν περιορίστηκε μόνο στο να προβάλλει τα ακροδεξιά πιστεύω του αλλά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο δικαστήριο.

Μάλιστα μεταξύ άλλων ο άλλοτε πρόεδρος του φασιστικού κόμματος «4η Αυγούστου» Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέφερε προς το δικαστήριο: «Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».

Ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, αναφέροντας στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις πολιτικές παρεμβάσεις  μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και των πολιτικών αρχηγών, ισχυριζόμενος ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό και ναζισμό  αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο Κώστας Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.

Κώστας Παπαδάκης: Προσχηματική η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου

Αναφερόμενος στην αίτηση απόρριψης του δικαστηρίου που κατέθεσε, μέσω του δικηγόρου του, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο δικηγόρος των αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε ότι «σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά».

Στην αίτηση εξαίρεσης ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε. Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν. Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».

«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό οπλοστασίου

Σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του κρυμμένου οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής έχει επιδοθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Όπως αναφέρει το vima gr, από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων προέκυψαν τουλάχιστον δέκα σημεία ερευνών στην Αττική, τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα και την Κορινθία.

«Με εντολή ενός ηγετικού μέλους από τους “πυρήνες” στον Πειραιά μεταφέραμε κοντάρια, ασπίδες, πιστόλια, πιστόλια εκτόξευσης ναυτικών φωτοβολίδων, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες κα σε αποθήκη η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου, κοντά στην Αττική Οδό. Η αποθήκη ήταν περίπου 100-150 τ.μ. και τα κλειδιά της τα είχε ο άνθρωπος αυτός από τον “πυρήνα”», ανέφερε προστατευόμενος μάρτυρας.

Ένας άλλος προστατευόμενος μάρτυρας είχε καταθέσει ότι η εγκληματική οργάνωση έκρυβε όπλα ακόμη και σε μοναστήρια. Η αντιτρομοκρατική έχοντας αυτή την κατάθεση στα χέρια της ξεκίνησε έρευνες σε δύο εγκαταλελειμμένα μοναστήρια στο όρος Φωκάς, ωστόσο δεν βρέθηκαν όπλα.

Σε συνολικά 26 περιπτώσεις ερευνών σε Πέραμα, Βύρωνα, Άγιο Παντελεήμονα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Καβάλα και Σέρρες βρέθηκαν 19 πιστόλια, 30 τουφέκια και καραμπίνες, πάνω από 2.000 φυσίγγια, 27 αεροβόλα, 69 μαχαίρια, 31 γκλομπ, 12 σπρέι, 7 σιδερογροθιές, χειροπέδες, ασύρματοι, καπνογόνα, σπαθιά και τσεκούρια.

«Απολάμβανε της ασυλίας αστυνομίας και δικαιοσύνης»

Θύμα της εγκληματικής οργάνωσης και η Ευγενία Κουνιάκη. Η δικηγόρος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής βρέθηκε να αιμορραγεί στη μέση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην προσπάθεια της να προστατέψει έναν άνδρα που κυνηγούσαν τα τάγματα εφόδου.

«Καθώς κατέβηκα από το τρόλεϊ βλέπω καταρχάς τρικάκι της «Χρυσής Αυγής» κάτω και απέναντι μία ομάδα δεκαπέντε και παραπάνω ατόμων μαυροντυμένων προφανώς αντιλήφθηκα ότι είναι μέλη της «Χρυσής Αυγής» οι οποίοι κατευθύνονταν προς το τρόλεϊ σε ένα πρόσωπο κατά πάσα πιθανότητα που ήταν μέσα και το οποίο τον βρίζανε.»

Η δικηγόρος ζητούσε να κλείσουν οι πόρτες για να προστατευτεί ο στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή συμπολίτης της όμως η συμμετοχή της στην δίκη της ΧΑ ήταν αρκετή για να την αναγνωρίσουν και να την χτυπήσουν οι χρυσαυγίτες.

«Κάποιοι μπήκαν μέσα και κάποιοι μείναν απ’ έξω και ένας εξ΄ αυτών τον οποίο τον αναγνωρίσαμε μετά από φωτογραφίες οι οποίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες της «Χρυσής Αυγής » υπήρχαν τότε στην τοπική του Πειραιά ο οποίος αφού με κοίταξε επιτέθηκε ρίχνοντας μία γροθιά στο πρόσωπο.»

Αιμόφυρτη ζήτησε την βοήθεια των αρχών υποδεικνύοντας τους δράστες. «Το παράδοξο ήταν πως αυτοί μπήκαν ανάμεσα στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους της «Χρυσής Αυγής» μπροστά στα ματιά της αστυνομίας και έτσι δεν καταφέραμε να συλληφθούν επιτόπου.»

Η δικογραφία σε βάρος των δραστών εκκρεμεί μέχρι σήμερα αφού ποτέ δεν συνελήφθη ο δράστης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024