Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποτροπιασμός για την κυβέρνηση Τραμπ – Ανακοίνωσε το χαμηλότερο όριο υποδοχής προσφύγων όλων των εποχών

Αποτροπιασμός για την κυβέρνηση Τραμπ – Ανακοίνωσε το χαμηλότερο όριο υποδοχής προσφύγων όλων των εποχών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί έως 15.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2021

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει την εγκατάσταση μόλις 15.000 προσφύγων στις ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 που ξεκίνησε την Πέμπτη. Πρόκειται για άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του σύγχρονου προγράμματος γα το προσφυγικό, που προκάλεσε την κατακραυγή των οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο χαμηλός αριθμός αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να «θέσει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, ιδίως στο διάστημα που μαίνεται η πανδημία του νέου κοροναϊού».

Ο Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου, μειώνει κάθε χρόνο από την εκλογή του και μετά τον αριθμό προσφύγων που εγκαθίστανται στη χώρα.

Οι επικριτές του έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του Τραμπ εγκατέλειψαν τον παραδοσιακό τους ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο των κατατρεγμένων και ότι η μείωση του αριθμού των προσφύγων που δέχονται υπονομεύει και άλλους στόχους της διεθνούς πολιτικής.

Το Συμβούλιο για τις Αμερικανο-Ισλαμικές σχέσεις, η μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, καταδίκασε τον περιορισμό του προγράμματος για το προσφυγικό ως μέρος «της συνεχιζόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συντηρήσει τον συστημικό ρατσισμό κατά των μαύρων και τις πεποιθήσεις περί ανωτερότητας των λευκών».

Ο Κρις Βιγκναρατζάχ, πρόεδρος της Λουθηρανικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, η οποία βοηθά τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα, έγραψε στο Twitter ότι οι περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ εκπροσωπούν «την πλήρη παραίτηση από την ηθική μας υποχρέωση και από όλα όσα πρεσβεύουμε ως έθνος».

Ο Σκοτ Άρμπεϊτερ, πρόεδρος του World Relief, μιας παγκόσμιας χριστιανικής υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ότι ο Τραμπ αθέτησε τον λόγο του να προστατεύει τους κατατρεγμένους χριστιανούς από όλο τον κόσμο.

«Αντ’ αυτού, είδαμε να μειώνει ακόμη και κατά 90% σε ορισμένες περιπτώσεις τους αριθμούς των προσφύγων προς εγκατάσταση από χώρες όπου είναι γνωστό ότι υπόκεινται διώξεις, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών», δήλωσε ο Άρμπεϊτερ σε ανακοίνωσή του. «Είναι ασυγχώρητο».

Το σχέδιο της κυβέρνησης ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφού ο Τραμπ δαιμονοποίησε τους πρόσφυγες ως ανεπιθύμητο βάρος για τη χώρα του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μινεσότα. Επιπλέον επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στους 125.000 αν εκλεγεί τον Νοέμβριο.

«Ο Μπάιντεν θα μετατρέψει τη Μινεσότα σε καταυλισμό προσφύγων, και το είπε αυτό. Θα ασκήσουν πιέσεις στους δημόσιους πόρους, θα συνωστιστούν στα σχολεία και θα κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Το ξέρετε αυτό. συμβαίνει ήδη. Είναι ντροπή αυτό που έχουν κάνει στην πολιτεία σας», δήλωσε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του.

Στη συνέχεια καταδίκασε τη γερουσιάστρια των Δημοκρατικών, Ιλάν Ομάρ, που έφτασε στις ΗΠΑ ως Σομαλή πρόσφυγας και πλέον εκπροσωπεί τη Μινεάπολις, λέγοντας: «Πώς στο διάολο την εξέλεξε αυτή η Μινεσότα; Ποιο στο διάολο είναι το πρόβλημά σας;»

Ο αριθμός των προσφύγων είχε περιοριστεί στους 18.000 το οικονομικό έτος 2020 που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, και μόλις 11.814 πρόσφυγες κατέληξαν να εγκαθίστανται όντως στις ΗΠΑ βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων. Αιτία για αυτό ήταν οι αυξημένοι έλεγχοι της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και η πανδημία του κοροναϊού που μείωσε τις αφίξεις.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνήθως ανακοινώνουν τον αριθμό προσφύγων που προτίθενται να υποδεχτούν περίπου την 1η Οκτωβρίου που σηματοδοτεί την έναρξη του οικονομικού έτους. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ο πρόεδρος πρέπει να συμβουλεύεται το Κογκρέσο πριν καταλήξει στους ετήσιους αριθμούς, όμως η απόφαση εντέλει ανήκει στον Λευκό Οίκο.

Το σχέδιο του 2021 περιγράφει συγκεκριμένα την κατανομή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε 5.000 θέσεις για πρόσφυγες που έχουν υποστεί διώξεις εξαιτίας της θρησκείας τους, 4.000 θέσεις για πρόσφυγες από το Ιράκ που έχουν βοηθήσει τις ΗΠΑ, και 1.000 θέσεις για πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Μόλις 5.000 θέσεις μένουν για οποιονδήποτε άλλο.

Την περσινή χρονιά είχαν οριστεί και πάλι 4.000 θέσεις για Ιρακινούς με δεσμούς με τις ΗΠΑ, όμως μόλις 123 μετεγκαταστάθηκαν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το σύγχρονο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την εγκατάσταση προσφύγων δημιουργήθηκε το 1980, βάσει της Νομοθεσίας για τους Πρόσφυγες. Το πλαφόν στον αριθμό προσφύγων δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο χαμηλό στις τέσσερις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, όσο αυτό που ανακοινώθηκε για το 2021. Την τελευταία χρονιά της προεδρίας Ομπάμα, το όριο είχε τεθεί στους 110.000 πρόσφυγες, αριθμό που ο Τραμπ μείωσε στο μισό μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν τονίσει ότι το προσφυγικό πρόγραμμα θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από τις περικοπές του Τραμπ. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να τους επιτραπεί η άφιξη στις ΗΠΑ, με τις αιτήσεις τους να έχουν εγκριθεί και τους ελέγχους γύρω από τα πρόσωπά τους να έχουν προχωρήσει.

Πηγή: Guardian, AP, Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024